Κορωνοϊός: Η καθήλωση ενός πλοίου

Κορωνοϊός: Η καθήλωση ενός πλοίου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια ανέλπιστη ανακοίνωση. Επειτα από την καθήλωσή τους στο λιμάνι της Μύρινας, στη Λήμνο, κι αφού στο κατάστρωμα είχε διαδοθεί από στόμα σε στόμα κάθε λογής ψίθυρος, αρκετοί επιβάτες του πλοίου «Blue Star Mykonos» θεώρησαν ότι τα νέα δεν θα ήταν ευχάριστα. Ακόμη κι όταν ο καπετάνιος έβαλε πάλι μπροστά τις μηχανές, πίστεψαν ότι το ύποπτο κρούσμα σε μέλος του πληρώματος είχε βγει θετικό στον κορωνοϊό. Νόμιζαν ότι θα τους επέστρεφαν στην Καβάλα για να μπουν όλοι σε καραντίνα. Από τα μεγάφωνα, όμως, τους ενημέρωσαν ότι το δείγμα ήταν αρνητικό. Μπορούσαν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το ταξίδι τους. Ορισμένοι ήταν τόσο φορτισμένοι, που πανηγύρισαν στο άκουσμα της είδησης.

«Είχαμε μια αγωνία όσο πλησίαζε η ώρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Είχαμε αγχωθεί μήπως ζητούσαν και από εμάς να περιοριστούμε για 14 ημέρες στο σπίτι», λέει στην «Κ» ο Βαγγέλης Βασιλούδης, ένας από τους 343 επιβάτες του πλοίου. «Δεν περίμενε κανένας ότι θα συνεχίζαμε κανονικά. Ολοι πλέον έλεγαν ότι μπορούν να πάνε στο νησί τους». Μαζί με τα 77 μέλη του πληρώματος έζησαν ένα από τα επεισόδια μιας νέας  ασυνήθιστης καθημερινότητας. Πέρα από την ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής, υπήρχε και αμηχανία. Εκατοντάδες ταξιδιώτες περίμεναν να ακούσουν το αποτέλεσμα των εξετάσεων υγείας ενός ανθρώπου.

Το «Blue Star Mykonos» επρόκειτο να αναχωρήσει το βράδυ της Τετάρτης από την Καβάλα για το προγραμματισμένο του δρομολόγιο με τελικό σταθμό τον Πειραιά και ενδιάμεσες στάσεις σε εννέα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Attica Group, πριν από τον απόπλου ο γιατρός του πλοίου ανέφερε ότι μέλος του πληρώματος παρουσίασε υψηλό πυρετό. Ο ασθενής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Καβάλας, ενώ δείγμα του στάλθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ως ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

Με περίπου μία ώρα καθυστέρηση, το επιβατηγό ξεκίνησε το ταξίδι του και κατέπλευσε στη Λήμνο, όπου αποβιβάστηκαν 127 άτομα. «Φτάσαμε στη Μύρινα στις δύο τα ξημερώματα και τότε ξεκίνησε μια περίεργη καθυστέρηση. Δεν φεύγαμε και δεν μας έλεγαν την αιτία», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Δημητρόγλου, ένας από τους επιβάτες που είχαν παραμείνει στο πλοίο. Η ανακοίνωση του λόγου της καθυστέρησης γνωστοποιήθηκε στους επιβάτες στις έξι το πρωί, όπως λέει ο κ. Βασιλούδης. «Ο πλοίαρχος είπε ότι υπάρχει ύποπτο κρούσμα και ότι θα μέναμε περίπου 8 ώρες σε καραντίνα. Εκεί κάποιοι αγχώθηκαν αρκετά, αλλά έπειτα από λίγο όλοι βρήκαν την ηρεμία τους», προσθέτει. «Δεν μας εξήγησαν εάν ο ασθενής ήταν μέλος του πληρώματος, ωστόσο αρκετοί επιβάτες τον είχαν δει να μπαίνει στο ασθενοφόρο».

Το εστιατόριο του πλοίου είχε ανοίξει, όπως και το μπαρ, δωρεάν κατά τη διάρκεια της αναμονής. Τελικά το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε στις 15.00. Το «Blue Star Mykonos» έφυγε από τη Λήμνο με επόμενη στάση τη Μυτιλήνη και από την εταιρεία ανέφεραν ότι αναστέλλεται η προηγούμενη οδηγία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για μη επιβίβαση άλλων ατόμων στους ενδιάμεσους λιμένες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή