Εργασία από το σπίτι: Δοκιμάζονται οι αντοχές των υποδομών

Εργασία από το σπίτι: Δοκιμάζονται οι αντοχές των υποδομών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα επίσημοι υπολογισμοί, ωστόσο θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ για τον αριθμό ατόμων που εργάστηκαν από το σπίτι. Η τηλεργασία και οι εξ αποστάσεως τεχνολογίες, όμως, δεν είναι καθόλου καινούργια φαινόμενα, παρότι η πανδημική κρίση τα φέρνει στο προσκήνιο. Αντιθέτως, αποτελούν μια ευρεία τάση που ήδη διέγραφε ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης και η οποία σήμερα δοκιμάζεται απότομα με τα μεγάλα μεγέθη λόγω των απροσδόκητων συνθηκών.

«Κλειδί» στην ομαλή λειτουργία των περισσότερων υπηρεσιών είναι η τεχνολογία VPN, δηλαδή των ιδιωτικών ψηφιακών δικτύων, η οποία επιτρέπει την ασφαλή σύνδεση ενός υπολογιστή σε άλλο δίκτυο μέσω του Διαδικτύου – με άλλα λόγια δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο της εργασίας του από την προσωπική του συσκευή. Τα VPN χρησιμοποιούνται σήμερα από πάνω από 400 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, ενώ η παγκόσμια αγορά τους εκτιμήθηκε στα 15 δισ. δολάρια το 2016 και αναμένεται να αγγίξει τα 36 δισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Orbis Research.

Ωστόσο, η απότομη ζήτηση των VPN αγγίζει τα όρια των τεχνολογικών υποδομών. Την περασμένη εβδομάδα, η JPMorgan Chase ζήτησε από το 10% των 130.000 εργαζομένων της να εργαστεί από το σπίτι για να δοκιμάσει τις αντοχές των ιδιωτικών ψηφιακών δικτύων, ενώ την επόμενη ημέρα ακολούθησε η Amazon. Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιδόσεις κρίθηκαν «απλώς ικανοποιητικές». Ακόμη ένας κίνδυνος που καραδοκεί είναι η αύξηση τον περιστατικών κυβερνοεπιθέσεων και η εκμετάλλευση της κατάστασης από μια σειρά παραπλανητικών εταιρειών. Σύμφωνα με δηλώσεις εμπειρογνωμόνων στο MarketWatch, ήδη δεκάδες επαγγελματίες χάκερ εστιάζουν στις επιθέσεις κατά ηλεκτρονικών υπηρεσιών, επωφελούμενοι από τα αυξανόμενα ποσοστά υπαλλήλων που εργάζονται από το σπίτι.

Αυξανόμενο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και δεκάδες λογισμικά εταιρικής διαχείρισης, τα οποία επιτρέπουν και διευκολύνουν την εξ αποστάσεως εργασία. Η απότομη ζήτηση για εργαλεία τηλεργασίας, όπως η πλατφόρμα Zoom, οδήγησε μάλιστα σε ένα διασκεδαστικό ευτράπελο: μέσα στη σύγχυσή τους, εκατοντάδες επενδυτές αγόρασαν μετοχές της σχετικά άγνωστης κινεζικής εταιρείας Zoom Technologies, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το εργαλείο και πρόκειται απλώς για συνωνυμία. Παράλληλα, εργαλεία εταιρικής διαχείρισης όπως το Slack και το Trello –τα οποία επιτρέπουν την οργάνωση και παρακολούθηση της ολοκλήρωσης ενός επαγγελματικού πρότζεκτ– αγοράζονται από ολοένα και περισσότερους φορείς.

Ερευνες βρίσκουν πως υπάρχει μια σειρά από πλεονεκτήματα στην εργασιακή πραγματικότητα που επιτρέπει η νέα τεχνολογία. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του περιοδικού Fortune, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εξ αποστάσεως εκτιμούν την ευελιξία και αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά παραγωγικότητας. Ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος: σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των New York Times Κέβιν Ρόους, ο οποίος εργάζεται εδώ και δύο εβδομάδες από το σπίτι λόγω προσωπικής του καραντίνας, τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα στη νέα πραγματικότητα είναι η απομόνωση και η κάθετη πτώση στη δημιουργικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή