Ενισχύεται ο Εβρος με Ευρωπαίους συνοριοφύλακες

Ενισχύεται ο Εβρος με Ευρωπαίους συνοριοφύλακες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αστυνομικές δυνάμεις από κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενισχύεται η φύλαξη των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο. Χθες, το φυλάκιο στις Καστανιές επισκέφθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex Φαμπρίς Λετζερί, στο πλαίσιο της επιχείρησης RABIT (Rapid Border Intervention Team) σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο. Αν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης επικρατούσε ηρεμία, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και για περισσότερο από μία ώρα είχαμε επανάληψη των επεισοδίων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά των συνόρων μετανάστες προχώρησαν στη ρίψη μολότοφ με στόχο τις ελληνικές δυνάμεις που περιπολούν στα σύνορα, προκειμένου να εμποδίσουν τις συνεχόμενες προσπάθειες παραβίασής τους.

Την ενεργοποίηση της επιχείρησης RABIT ζήτησε την 1η Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση, θορυβημένη από τα επεισόδια που μαίνονταν κατά μήκος των συνόρων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή στην «Κ» ο κ. Λετζερί, αποκάλυψε ότι κατόπιν αιτήματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Εβρο θα αναπτυχθούν 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες. Οι περισσότεροι από αυτούς θα περιπολούν στην περιοχή του τελωνείου των Καστανιών. 

Χθες το πρωί, πρώτη ημέρα της επιχείρησης RABIT, οι κ. Χρυσοχοΐδης και Λετζερί μετέβησαν στις Καστανιές και ενημερώθηκαν από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάσταση που επικρατεί στη συνοριογραμμή και στη συνέχεια απηύθυναν ομιλίες στους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες. «Η Ευρωπη είναι εδώ, ενωμένη και αποφασισμένη στη φύλαξη των συνόρων της από την εισβολή απελπισμένων ανθρώπων που τους χρησιμοποιεί ανάλγητα, σαν γεωπολιτικά πιόνια, η γείτονα χώρα», δήλωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Εκτός από τους 100 συνοριοφύλακες που βρίσκονται στον Εβρο κάτω από την ομπρέλα του Frontex, Αυστρία και Κύπρος έχουν στείλει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή, ενώ το ίδιο πρόκειται να κάνουν το αμέσως επόμενο διάστημα η Πολωνία και η Τσεχία. Κατόπιν συνεννόησης με Ελληνες αξιωματούχους, η κυβέρνηση του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς έστειλε στον Εβρο 13 στελέχη από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της χώρας του.

Σε γραπτή δήλωσή του την Κυριακή, ο κ. Κουρτς αποκάλυψε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Καρλ Νεχάμερ, να δρομολογήσει τις «αυστριακές υποστηρικτικές παροχές», σε συνεννόηση με τους Ελληνες συναδέλφους. Στην περιοχή βρίσκονται, εξάλλου, εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα και οι 22 Κύπριοι αστυνομικοί της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης, ύστερα από συμφωνία του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση RABIT στο Ανατολικό Αιγαίο, ο Frontex έχει δεχθεί προσφορές από τα κράτη-μέλη για την παροχή: δύο σκαφών περιπολίας, επτά αεροσκαφών, ενός ελικοπτέρου και τεσσάρων οχημάτων εξοπλισμένων με θερμικές κάμερες. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα περίπου 13  κοινοτικά μέσα, πλωτά, επίγεια και εναέρια, που ήδη επιχειρούν στο Αιγαίο στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδώνας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή