Προσφυγικό: Εθελουσία επιστροφή με μπόνους

Προσφυγικό: Εθελουσία επιστροφή με μπόνους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσυμφόρηση των νησιών μέσω του προγράμματος εθελουσίων επιστροφών επιχειρεί η κυβέρνηση, πενταπλασιάζοντας τα χρήματα που δίνονται σε όποιον αποφασίσει να γυρίσει στη χώρα καταγωγής του. Παράλληλα, επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα, προσφέροντας συνολικά μέχρι στιγμής 1.600 θέσεις. 

Οπως ανακοινώθηκε χθες, όσοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά καταθέσουν αίτημα εθελουσίας επιστροφής στην πατρίδα τους μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες, θα λάβουν 2.000 ευρώ, ενώ το προβλεπόμενο ποσό που ίσχυε είχε καθοριστεί στα 370 ευρώ. Ο ανώτερος αριθμός ατόμων που μπορεί να ενταχθεί είναι 5.000 άτομα, καθώς η προβλεπόμενη χρηματοδότηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ και δύναται να υποβάλουν αίτηση μόνο όσοι έφτασαν στα νησιά έως το τέλος του 2019.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος πρότεινε το συγκεκριμένο «μέτρο», εκφράζεται αισιοδοξία ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν τα νησιά χωρίς αντίστοιχα να επιβαρυνθεί η ενδοχώρα. Εκτιμάται επίσης ότι θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από τους ανθρώπους που παραμένουν στα νησιά για μήνες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές φορέων που έχουν αναλάβει την εκτέλεση προγραμμάτων εθελουσίων επιστροφών, θα χρειαστούν οκτώ μήνες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι τελικά να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης, εφόσον απαιτούνται πολλές διαδικασίες.

Η αύξηση της επιδότησης που προσφέρεται θα περιορίσει τη χρονική διάρκεια ισχύος του προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση από 3 σε 2 έτη. Συγκεκριμένα προβλεπόταν η εθελουσία επιστροφή 17.000 ατόμων από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Σεπτέμβριο του 2022 οπότε και έληγε το πρόγραμμα. Εως τώρα ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσης 1.600 άτομα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος. Χθες, στην Ελλάδα βρέθηκε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ιλβα Γιόχανσον, στην οποία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει αναθέσει τη διαχείριση του διαμοιρασμού των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα (5.423 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία).

Η κ. Γιόχανσον έλαβε μέρος σε δύο συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία, στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οπως ανακοινώθηκε, μετά τη Γερμανία που δήλωσε ότι θα δεχθεί 1.200-1.500 ασυνόδευτους ανηλίκους από την Ελλάδα, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Μεγάλη Βρεταννία και η Γαλλία μεταξύ άλλων. Ωστόσο, όπως αναφέρεται από το υπουργείο Μετανάστευσης, υπάρχει συνεχής διαβούλευση με τα κράτη-μέλη για το σχετικό θέμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή