Ιερώνυμος: Πνεύμα ευθύνης από τους πολίτες

Ιερώνυμος: Πνεύμα ευθύνης από τους πολίτες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν “παρουσιολόγιο” στους ιερούς ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης», τόνισε χθες με δήλωσή του για το θέμα εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Η δήλωση έγινε ύστερα από τις επικρίσεις που δέχθηκε η Εκκλησία για τη στάση της σε σχέση με τα μέτρα –όπως ο περιορισμός των συναθροίσεων– που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για τη μη μετάδοση του ιού. Ουσιαστικά, ο κ. Ιερώνυμος ζητεί από τους πολίτες να λειτουργήσουν με πνεύμα ευθύνης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τήρηση των μέτρων πρόληψης που έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας. Για το θέμα υπήρξε επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ιερώνυμο σε μία προσπάθεια να ενημερωθούν οι πολίτες για τους ιδιαίτερους κινδύνους από την εξάπλωση της νόσου.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι «η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και του ελληνικού λαού, στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός και συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενημερώνοντας, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας, τους πολίτες. Επίσης, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, αποφάσεις τις οποίες εφάρμοσε και εφαρμόζει». 

Και αφού προσθέτει την αναφορά για τον «μετρητή πίστης» – και το ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης των Ορθοδόξων Χριστιανών, ο κ. Ιερώνυμος προσθέτει ότι «και για την Εκκλησία μας, είναι προφανές ότι όσοι ανθρωπίνως ανησυχούν και φοβούνται και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι το ίδιο πιστοί Χριστιανοί  με όλους τους υπόλοιπους. Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Ομως, ούτε η Επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα Πίστης».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών υπονοεί ότι οι θέσεις της Εκκλησίας λαμβάνονται στο πλαίσιο ομολογιακών ζητημάτων Πίστης, όπως το θέμα της Θείας Κοινωνίας. Χαρακτηριστικά, ο κ. Ιερώνυμος κλείνει τη δήλωσή του λέγοντας «προκαλεί, πάντως, αφάνταστη λύπη και βαθιά πικρία η απόπειρα ορισμένων, δήθεν ελιτίστικων, κέντρων που αγνοούν και τα στοιχειώδη της Πίστεως και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, να μετατοπίσουν, δολίως και τεχνηέντως, τη συζήτηση σε καθαρά πνευματικά ζητήματα, διότι προφανώς αυτοσυντηρούνται  ή δικαιολογούν την ύπαρξή τους από διχαστικές λογικές, οι οποίες τορπιλίζουν την ίδια την εθνική συναίνεση και ομοψυχία, που η Πατρίδα μας, αυτές τις στιγμές, έχει τόσο ανάγκη». 

Η ΔΙΣ έχει αποφασίσει να μοιραστούν στις Εκκλησίες οδηγίες με τα μέτρα πρόληψης κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή