Κορωνοϊός: Εκτακτα μέτρα σε υποδομές και μεταφορές

Κορωνοϊός: Εκτακτα μέτρα σε υποδομές και μεταφορές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η διοίκηση των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), καθώς εκφράζεται η ανησυχία ότι από τη Δευτέρα, που θα εφαρμοστούν οι άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζομένους, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος περιορισμού του συγκοινωνιακού έργου λόγω ανεπάρκειας εργαζομένων. Το μόνο στοιχείο που ενδέχεται να αποβεί σωτήριο για τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ είναι το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση είναι ήδη σημαντικά μειωμένη, ενώ βαίνει συνεχώς μειούμενη. Πληροφορίες, μάλιστα, από τον ΟΑΣΑ αναφέρουν ότι αυτή έχει περιοριστεί κατά 25% – 30%, ενώ αναμένεται περαιτέρω περιορισμός της τις προσεχείς ημέρες.

Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΑ έχει ήδη προχωρήσει στην αναστολή εφαρμογής του μέτρου εισόδου από την μπροστινή πόρτα των λεωφορείων και τρόλεϊ κατόπιν αιτήματος των εργαζομένων με σκοπό τον περιορισμό της διάδοσης του ιού. Ταυτόχρονα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Νίκος Αθανασόπουλος, τονίζει σε σχετική του επιστολή προς τους εργαζομένους πως «είναι απαραίτητος βάσει των κανόνων υγιεινής ο αερισμός των οχημάτων στις αφετηρίες και τα τέρματα καθώς και η λελογισμένη χρήση των κλιματιστικών». Ο ΟΑΣΑ συστήνει επίσης στους επιβάτες να περιορίσουν τις εγχρήματες συναλλαγές και να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους στα εκδοτήρια με τη χρήση τραπεζικής κάρτας. Υπενθυμίζεται, πως ήδη ο ΟΑΣΑ έχει εντατικοποιήσει τα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, διενεργώντας πρόσθετες απολυμάνεις από εξειδικευμένα συνεργεία με τη χρήση ειδικών σκευασμάτων για την προστασία επιβατικού κοινού και εργαζομένων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ταυτόχρονα, σε εγρήγορση βρίσκεται το υπουργείο Υποδομών το οποίο συνεχίζει τις ενέργειες για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία στον τομέα ευθύνης του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εκπόνησης πλάνου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης στις κρίσιμες υποδομές, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους επικεφαλής των κρίσιμων υποδομών μεταξύ των οποίων ΥΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΣΕ, αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει συνεχή επικαιροποίηση των πλάνων έκτακτης ανάγκης, ανάλογα με την εξέλιξη του ιού, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των παραπάνω φορέων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες μπορούν να προβλεφθούν για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, συγκροτήθηκε συντονιστικό όργανο εντός του υπουργείου Υποδομών υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Μεταφορών κ. Νίκου Σταθόπουλου, για την επίβλεψη της εφαρμογής των πλάνων που έχουν εκπονηθεί.

Το υπουργείο Υποδομών έχει προετοιμάσει επιχειρησιακό σχέδιο και είναι έτοιμο να λειτουργήσει με μειωμένο προσωπικό, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν. «Είναι μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, την οποία μόνο με υπευθυνότητα και ψυχραιμία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Από τη μεριά του υπουργείου μας, έχουμε προετοιμαστεί ώστε ιδίως οι πλέον κρίσιμες υποδομές να μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι όλοι μας να συνεχίσουμε να πειθαρχούμε στις οδηγίες του ΕΟΔΥ», δήλωσε ο κ. Καραμανλής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή