ΕΦΕΤ: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω της πεπτικής οδού

ΕΦΕΤ: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω της πεπτικής οδού

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει υπάρξει έως σήμερα μετάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μέσω των τροφίμων σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσαν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) και ο αντίστοιχος ελληνικός οργανισμός για την ασφάλεια των τροφίμων (ΕΦΕΤ). «Τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορωνοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV), δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφίμων» τονίζει η EFSA.

Οπως τονίζει η Eθνική Αρχή για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων, το Περιβάλλον και την Εργασία της Γαλλίας (ΑΝSES), με την έως σήμερα γνώση, αποκλείεται η άμεση μετάδοση του ιού μέσω της πεπτικής οδού. Κατ’ αναλογία με άλλους γνωστούς κορωνοϊούς, αυτός ο ιός είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος. Eτσι, η θερμική επεξεργασία στους 63° C για 4 λεπτά μειώνει τη μόλυνση ενός προϊό-

ντος διατροφής.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους χειριστές τροφίμων, ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι επιβάλλεται να εφαρμόζεται σχολαστικό πρόγραμμα καθαρισμού-απολύμανσης των χώρων παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων, των χώρων υγιεινής και του εξοπλισμού της επιχείρησης, με κατάλληλα καθαριστικά και απολυμαντικά. Επίσης, να γίνεται έγκαιρα η αποκομιδή απορριμμάτων και να εφαρμόζεται πρόγραμμα μυοκτονίας-απεντόμωσης.

Απαγορεύεται να χειρίζεται τρόφιμα όποιος έχει την παραμικρή ένδειξη ασθένειας, ενώ το προσωπικό πρέπει να έχει κα-

θαρά ρούχα. Επισημαίνεται ότι ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή τον χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται. Το στέγνωμα των χεριών πρέπει να γίνεται με χαρτί μιας χρήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή