ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΦΕΤ: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω της πεπτικής οδού

efet-o-koronoios-den-metadidetai-meso-tis-peptikis-odoy-2368508

Δεν έχει υπάρξει έως σήμερα μετάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μέσω των τροφίμων σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσαν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) και ο αντίστοιχος ελληνικός οργανισμός για την ασφάλεια των τροφίμων (ΕΦΕΤ). «Τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορωνοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV), δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφίμων» τονίζει η EFSA.

Οπως τονίζει η Eθνική Αρχή για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων, το Περιβάλλον και την Εργασία της Γαλλίας (ΑΝSES), με την έως σήμερα γνώση, αποκλείεται η άμεση μετάδοση του ιού μέσω της πεπτικής οδού. Κατ’ αναλογία με άλλους γνωστούς κορωνοϊούς, αυτός ο ιός είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος. Eτσι, η θερμική επεξεργασία στους 63° C για 4 λεπτά μειώνει τη μόλυνση ενός προϊό-
ντος διατροφής.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους χειριστές τροφίμων, ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι επιβάλλεται να εφαρμόζεται σχολαστικό πρόγραμμα καθαρισμού-απολύμανσης των χώρων παρασκευής, αποθήκευσης και διάθεσης τροφίμων, των χώρων υγιεινής και του εξοπλισμού της επιχείρησης, με κατάλληλα καθαριστικά και απολυμαντικά. Επίσης, να γίνεται έγκαιρα η αποκομιδή απορριμμάτων και να εφαρμόζεται πρόγραμμα μυοκτονίας-απεντόμωσης.

Απαγορεύεται να χειρίζεται τρόφιμα όποιος έχει την παραμικρή ένδειξη ασθένειας, ενώ το προσωπικό πρέπει να έχει κα-
θαρά ρούχα. Επισημαίνεται ότι ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή τον χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται. Το στέγνωμα των χεριών πρέπει να γίνεται με χαρτί μιας χρήσης.