Τέλος η φιλοξενία σε ξενοδοχεία αιτούντων άσυλο

Τέλος η φιλοξενία σε ξενοδοχεία αιτούντων άσυλο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφίξεις μεταναστών σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά έπειτα από μία σχεδόν εβδομάδα όπου οι ροές από την Τουρκία ήταν μηδενικές. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχεδιάζεται η μεταφορά πληθυσμού από τα νησιά, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης. Αναμένεται να προκύψουν κάποιες θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας και διαμερίσματα λόγω της εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά την έξοδο από το σύστημα φιλοξενίας όσων έχουν κριθεί πρόσφυγες. Στο νέο πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο, που αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σχεδιάζει την κατάργηση της φιλοξενίας σε ξενοδοχεία – μια λύση εξαιρετικά ακριβή. Ωστόσο, η ενοικίαση διαμερισμάτων για τη στέγαση των αιτούντων αναμένεται να συνεχιστεί υπό άλλες οικονομικές προϋποθέσεις, ενώ το πρόγραμμα σχεδιάζεται να αναλάβουν οι δήμοι.

Συνολικά 85 άτομα έφθασαν από την Τουρκία τα δύο τελευταία 24ωρα, δηλαδή έως και χθες το απόγευμα. Συγκεκριμένα, δύο βάρκες με 24 επιβαίνοντες η καθεμιά έφτασαν χθες και προχθές στη Λέσβο, ενώ χθες 37 άτομα ήρθαν στη Σάμο. Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες αφίξεις στα νησιά είχαν σημειωθεί στις 5 Μαρτίου, ενώ όσοι φτάνουν μετά την 1η Μαρτίου δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου και βρίσκονται υπό απέλαση. Πάντως, 1.600 μετανάστες οι οποίοι έφθασαν από την αρχή του μήνα, παραμένουν στα νησιά του Αιγαίου εκτός δομών, εφόσον για να μεταφερθούν πρέπει να δημιουργηθεί το πρώτο κλειστό κέντρο στην ενδοχώρα που θα γίνει στις Σέρρες.

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να αδειάσουν κάποιες θέσεις εφόσον σχεδιάζεται να αποχωρήσουν όσοι έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες, σύμφωνα με νέα νομοθετική διάταξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, στα διαμερίσματα που φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο, πρόγραμμα στέγασης που λειτουργεί μέσω της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από τους 22.000 ωφελούμενους (συνολικά το πρόγραμμα προβλέπει 25.000 ωφελούμενους αλλά η πληρότητά του εξαρτάται από τις οικογένειες που φιλοξενούνται) περίπου 6.500 είναι πρόσφυγες, οπότε και πρέπει να αποχωρήσουν. Ακόμα 3.500 πρόσφυγες διαμένουν σε camp, ενώ στα ξενοδοχεία όπου συνολικά φιλοξενούνται 6.600 άτομα υπολογίζεται ότι οι 700-800 εξ αυτών είναι επίσης πρόσφυγες και πρέπει να αποχωρήσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία βαίνει προς κατάργηση λόγω του υψηλού του κόστους. Τυπικά η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος λήγει τον Μάιο, ωστόσο αναμένεται να δοθεί μια μικρή παράταση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.

Οσον αφορά τα διαμερίσματα ο στόχος όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου είναι να μειωθεί το κόστος του προγράμματος. «Στα διαμερίσματα κοστίζει 11 ευρώ η θέση την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια είναι 44 ευρώ την ημέρα και 1.320 ευρώ τον μήνα. Νομίζω ότι μπορεί να περιοριστεί σημαντικά ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν και περισσότεροι άνθρωποι», τονίζει η ίδια πηγή του υπουργείου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα των διαμερισμάτων προβλέπονται και άλλες παροχές εκτός από το ενοίκιο που συνυπολογίζονται στο κόστος όπως η συνδρομή κοινωνικού λειτουργού.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή