Η Ελλάδα στον κλοιό της πανδημίας

Η Ελλάδα στον κλοιό της πανδημίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κλοιό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού βρίσκεται όλη η χώρα, με τα πρωτοφανή μέτρα αποφυγής «συναθροίσεων» να αυστηροποιούνται διαρκώς στη συντεταγμένη προσπάθεια να περιορισθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι διάχυτες επιπτώσεις του εφιάλτη COVID-19. Τα νέα περιστατικά της νόσου και στη χώρα μας αυξάνουν ραγδαία, ενώ η εμφάνιση και ασθενών χωρίς ιστορικό ταξιδιού και σαφή επιδημιολογική σχέση με «γνωστά» κρούσματα καταδεικνύουν ότι ο ιός έχει διασπαρεί πλέον στην κοινότητα και αναδεικνύουν την τεράστια αξία της τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας αλλά και του περιορισμού των κοινωνικών επαφών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί με το κλείσιμο όλων των χώρων συνάθροισης πολιτών, ακόμα και εάν αυτά είναι εμπορικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι, καφετέριες κ.ά., θα αξιολογηθούν σε δύο εβδομάδες. Τότε αναμένεται να φανεί η αποτελεσματικότητά τους στην καθυστέρηση της εξάπλωσης της νόσου, κάτι που είναι, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, το ζητούμενο, ώστε να μπορεί το σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες για περίθαλψη.

Ο νέος κορωνοϊός, εκτός από τις συνήθειες των πολιτών –επαγγελματικών και κοινωνικών–, αλλάζει έστω και προσωρινά τον «χάρτη» της περίθαλψης υγείας στη χώρα μας. Ηδη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αναστολή των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Αναφορικά με τους ασθενείς με COVID-19, πλέον νοσηλεύονται μόνο τα πιο σοβαρά περιστατικά, αφού οι οδηγίες ορίζουν ότι ασθενείς με ήπια συμπτώματα μένουν σπίτι. Ηδη ο όρος «νοσοκομείο αναφοράς» για τα περιστατικά κορωνοϊού αναμένεται να ξεχαστεί τις επόμενες ημέρες, με το υπουργείο Υγείας να έχει ήδη στα σκαριά σχέδιο «εκκένωσης» νοσοκομείων, ώστε αυτά να περιθάλψουν μόνο ασθενείς με κορωνοϊό. Μάλιστα, στο ακραίο σενάριο προβλέπεται ότι τα μισά νοσοκομεία του ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο θα νοσηλεύουν περιστατικά COVID-19, ενώ η διακομιδή των ήδη νοσηλευόμενων ασθενών σε άλλες μονάδες υγείας θα ξεκινήσει σταδιακά. Οι ειδικοί υπολογίζουν μάλιστα ότι θα διακομίζονται τέσσερις ασθενείς την ώρα.

Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε συνομιλίες με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων για το πώς θα μπορούσε το ΕΣΥ να εκμεταλλευτεί ιδιωτικές κλίνες νοσηλείας. Πάντως, το βάρος πέφτει στο σκέλος που αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ηδη αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ χρησιμοποιεί περίπου 110 κλίνες εντατικής του ιδιωτικού τομέα –οι οποίες προστίθενται στις περίπου 560 του δημοσίου–, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους ιδιωτικών κλινικών το υπουργείο Υγείας ζήτησε επιπλέον 180 κλίνες ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι συνολικά ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει 350 κλίνες ΜΕΘ, που σημαίνει ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά.

Παράλληλα, σήμερα λήγει η διορία υποβολής αιτήσεων για την κάλυψη 2.000 θέσεων νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας με διετείς συμβάσεις, που εκτάκτως προσλαμβάνει το υπουργείο Υγείας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Στην πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπεται και η παράταση για τέσσερις μήνες των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή