«Γιατί θέλετε να κάνετε το τεστ;»

«Γιατί θέλετε να κάνετε το τεστ;»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός που γύρισε στις 27 Φεβρουαρίου 2020 από ένα ομαδικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους είχε κάνει ένα τάμα: Αν πετύχαινε η εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί, θα πήγαινε για προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα.

Οταν γύρισε από το ταξίδι στα τέλη Φεβρουαρίου, δεν αισθανόταν καλά και επισκέφθηκε μια μαθήτριά του πνευμονολόγο στην Αμαλιάδα. Ο κορωνοϊός βρισκόταν στο στόμα του κάθε Ελληνα, αλλά όταν η πνευμονολόγος απευθύνθηκε στον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), της είπαν ότι το Ισραήλ δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου όπως ήδη η Ιταλία, η Κίνα και το Ιράν.

Η γιατρός όμως δεν ήταν σε θέση να κατατάξει τα συμπτώματα που έβλεπε και επέμεινε. Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός πήγε και τις επόμενες ημέρες στο ιατρείο της και η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί. Ετσι, με αυτά και με εκείνα, έφτασε από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας σε εκείνο του Πύργου και τελικά στο νοσοκομείο του Ρίου που δεν είχε ακόμα τη δυνατότητα να πάρει δείγμα και να το εξετάσει επιτόπου όπως γίνεται από την περασμένη Πέμπτη.

Ολα τα δείγματα πήγαιναν στο Ινστιτούτο Παστέρ. Μέχρι την περασμένη Τρίτη το Παστέρ απαντούσε θετικά και αρνητικά για τα τεστ που στέλνονταν από ολόκληρη την Ελλάδα. Την Τρίτη ενημέρωσε κλινικές και νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζεται ότι θα το έκανε αυτό μόνο για τα θετικά τεστ, δηλαδή μόνο για όσους έχουν νοσήσει έως το απόγευμα, ώρα 4 μ.μ., την ημέρα που λάμβανε τα τεστ από το πρωί. Για όσα τεστ δεν έδινε απάντηση, σημαίνει ότι η εξέταση είχε αρνητικό αποτέλεσμα, οι εξεταζόμενοι και οι εξεταζόμενες δεν ήταν θετικοί στον κορωνοϊό.

Η περίπτωση του 66χρονου εκπαιδευτικού δεν είναι η μοναδική που έπεσε στη «χαραμάδα» του πρωτοκόλλου. Ενας φούρναρης από χωριό της Αχαΐας και ένας ιερωμένος, που επίσης ανήκαν στο γκρουπ, νόσησαν μαζί τους και τουλάχιστον ο πρώτος όταν γράφονταν οι γραμμές αυτές βρισκόταν διασωληνωμένος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.

Σε αυτή τη «χαραμάδα» του συστήματος ένιωσε να πέφτει και ο υπογράφων, που γύρισε από επαγγελματική υποχρέωση στην Τουρκία στις 5 Μαρτίου, ύστερα από τέσσερις ημέρες παραμονής στη χώρα. Μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης 11 Μαρτίου, η Τουρκία δεν είχε καταγράψει στις επίσημες στατιστικές της κανένα κρούσμα κορωνοϊού.

Αποκάλυψη

Ομως παθολόγοι γιατροί στην Κωνσταντινούπολη, που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν ότι ένα μεγάλο μέρος των περιπτώσεων «θάβονται στη γενική στατιστική για τη γρίπη ή για άλλες εποχικές ιώσεις». Ενα 24ωρο αργότερα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι κλείνει όλα τα εκπαιδευτικά της ιδρύματα με μόλις ένα κρούσμα.

Μέσα στο αεροπλάνο για την Κωνσταντινούπολη, μας δόθηκε να συμπληρώσουμε τη γνωστή φόρμα, ενώ στο τσεκ-ιν στο «Ελ. Βενιζέλος» ρωτηθήκαμε εάν ερχόμαστε από την Ιταλία ή την Κίνα. Οταν γυρίζαμε από την Τουρκία, τέσσερις ημέρες αργότερα, έχοντας έλθει σε επαφή με πολλούς Ιρανούς και Αφγανούς που ήταν πρόσφατα στο Ιράν, μεταξύ των άλλων, ουδείς μας ρώτησε το παραμικρό. Αυτό το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μοιάζει σαν μια «μαύρη τρύπα» για την επιδημία.

Ετσι, ήταν λογικό, όταν ο γράφων επιχείρησε να υποβληθεί στο τεστ σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, να συναντήσει την απορία των λειτουργών του συστήματος και το ερώτημά τους: «Μα εσείς έρχεστε από την Τουρκία, εκεί δεν υπάρχουν κρούσματα», στα πρότυπα της απάντησης που είχε πάρει ο 66χρονος εκπαιδευτικός από την Αμαλιάδα.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μόνο ο δρόμος του τεστ σε ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Οι τιμές διαφέρουν. Αλλού το τεστ προσφέρεται μαζί με το τεστ για τη γρίπη, ενώ χρεώνεται και ιατρική επίσκεψη: σύνολο 290 ευρώ. Αλλού χρεώνεται το τεστ του κορωνοϊού χωρίς το τεστ της γρίπης. Μία ιδιωτική κλινική στο κέντρο της Αθήνας στέλνει το τεστ στο σπίτι έναντι 180 ευρώ. Και ίσως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, μιας και σε πολλούς χώρους δειγματοληψίας δεν τηρούνται οι προδιαγραφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή