Προτάσεις για δημιουργικά Σαββατοκύριακα σε κοινωνική απομάκρυνση

Προτάσεις για δημιουργικά Σαββατοκύριακα σε κοινωνική απομάκρυνση

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε τον τρόπο ζωής μας και τα αγαπημένα μας Σαββατοκύριακα. Την ίδια στιγμή, οι λοιμωξιολόγοι συμφωνούν ότι ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και του συνωστισμού αποτελούν την αποτελεσματικότερη μέθοδο  περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Η επιβεβλημένη «κοινωνική απομάκρυνση», όμως, δεν πρέπει να ταυτίζεται με την πλήξη, εφόσον είστε έτοιμοι για λίγη δημιουργικότητα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CNN.

Για τους λάτρεις του πολιτισμού

Παρότι το αγαπημένο σας μουσείο έχει κλείσει και ο κινηματογράφος διέκοψε τη λειτουργία του, η στιγμή είναι κατάλληλη για διάβασμα. Πολλές αγγλόφωνες και γαλλόφωνες (μεταξύ άλλων) ιστοσελίδες προσφέρουν δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία κλασικών συγγραφέων, από τον Κάρολο Ντίκενς, μέχρι και τον Βίκτωρα Ουγκώ. Συνεννοηθείτε με τους φίλους σας και δημιουργήστε αυτοσχέδια αναγνωστική λέσχη, με τα σχόλιά σας να ανακοινώνονται σε ομαδικές βιντεο-κλήσεις.

Μία ψηφιακή επίσκεψη σε μουσείο θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την ανία. Πολλά μουσεία προσφέρουν τέτοια ψηφιακή εμπειρία ακόμη και για το smart phone σας, όπως τα αμερικανικά Smithsonian και Guggenheim, πρωτοπόροι στο είδος, ενώ μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας φέρει σε επαφή με δεκάδες σπουδαία μουσεία του κόσμου με ψηφιακές ξεναγήσεις.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν πάντα κατάλληλα για κινηματογραφική κριτική. Γράψτε κριτική-κόλαφο για την τηλεοπτική σειρά που πάντα σας εκνεύριζε και κοινοποιήστε τη στο Twitter ή το Facebook και ανταλλάξτε απόψεις με τους φίλους σας.

Μάθετε μία ξένη γλώσσα. Αν όχι άπταιστα, τουλάχιστον κάποιες εκφράσεις, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε -με περισπούδαστο  ύφος- στις παρουσιάσεις της άτυπης αναγνωστικής λέσχης, που δημιουργήσατε.

Πίσω στη φύση

Η κοινωνική απομάκρυνση δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε εσώκλειστος.

Βγείτε στη φύση: Βρείτε ένα απόμερο σημείο και παρατηρείστε τον κόσμο γύρω σας. Ο κορωνοϊός δεν επηρέασε τα πουλιά. Ανακαλύψτε ποια είδη φωλιάζουν κοντά σας. Ξεσκονίστε τα κυάλια σας, καθίστε στο παράθυρό σας και παρακολουθείστε τα νέα είδη πουλιών, που ζουν στη γειτονιά σας. Πηγαίνετε για τρέξιμο σε ήσυχο πάρκο, διατηρώντας ισχυρό το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Για τους «γκουρμέ»

Πολλά μικρά εστιατόρια παλεύουν σήμερα να επιβιώσουν. Στηρίξτε τα παραγγέλνοντας φαγητό, το οποίο μπορεί να σας σταλεί στο σπίτι. Φροντίστε μόνο να περιορίσετε (ευγενικά) την επαφή σας με τον υπάλληλο ντελίβερι και πλύντε προσεκτικά τα χέρια σας πριν φάτε.

Μήπως η ώρα είναι κατάλληλη για να δοκιμάσετε εκείνη τη συνταγή που σας είχε συναρπάσει, ενώ δεν είχατε χρόνο να παρασκευάσετε το συγκεκριμένο έδεσμα; Δοκιμάστε να φτιάξετε εκείνο το δύσκολο γλυκό ή το χοιρινό μπούτι, που θέλει ψήσιμο όλη μέρα. Αφού έχετε άφθονο χρόνο, αναζητήστε έμπνευση σε οδηγούς μαγειρικής ή στο ίντερνετ.

Για τους συναισθηματικά ευαίσθητους

Η ψυχική σας υγεία είναι πολύτιμη, ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικής απομόνωσης. Φροντίστε τον εαυτό σας και ελάτε σε επαφή με τους αγαπημένους σας ανθρώπους. Μιλήστε με τους δικούς σας μέσω βιντεο-κλήσεων.

Δοκιμάστε το διαλογισμό. Αδειάστε το μυαλό σας από σκέψεις και προσπαθήστε να έλθετε σε επαφή με τον εσωτερικό σας κόσμο, εστιάζοντας στην ουσία της ύπαρξης και σε αυτά που μας κάνουν ανθρώπους. Ισως αυτό σας ηρεμήσει κιόλας.

Για τους αεικίνητους

Βαρεθήκατε να βηματίζετε άσκοπα στο σπίτι σας; Απασχολήστε δημιουργικά το μυαλό και τα χέρια σας. Κατεβάστε από το πατάρι τα επιτραπέζια παιχνίδια και απολαύστε τη θαλπωρή της νοσταλγίας ή εκδηλώστε την ανταγωνιστική σας φύση επιδιώκοντας τη νίκη.

Ξεκινήστε το μεγαλύτερο παζλ που θα βρείτε ή πιάστε τις νερομπογιές και δημιουργήστε το δικό σας αριστούργημα.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή