ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αμεση ανάλυση: Ξεκάθαρες αποφάσεις για τις εκκλησίες

amesi-analysi-xekathares-apofaseis-gia-tis-ekklisies-2368921

Με απόφαση της κυβέρνησης, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το βράδυ της Δευτέρας ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, «αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή». Αυτό μέχρι τέλη Μαρτίου.

Η κυβέρνηση δια της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου είχε προειδοποιήσει από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, και οι εκκλησίες είναι ένα σημείο συνάθροισης των πιστών.

Λίγο αργότερα, από τις 4 μ.μ. η ΔΙΣ, υπό την προεδρεία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, ξεκινούσε μία πεντάωρη σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας και επί περίπου μία ώρα οι ιεράρχες ενημερώνονταν από τον Σωτήρη Τσιόδρα (ποιος πια δεν τον γνωρίζει;). Τις υπόλοιπες τέσσερις ώρες οι ιεράρχες  το …συζητούσαν.

Η ΔΙΣ τελικά αποφάσισε να κρατήσει τις εκκλησίες ανοιχτές την ώρα αιχμής των…ηλικιωμένων, δηλαδή 7 με 8 το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι ιεράρχες, μεταξύ των οποίων και προβεβλημένοι από την Αττική, είχαν την άποψη η αναστολή λειτουργίας να επιβληθεί από την κυβέρνηση. Ο αντίλογος ήταν ότι κάτι τέτοιο θα μετέδιδε λάθος μήνυμα στην κοινωνία, ενώ θα άνοιγε πεδίο εξωεκκλησιαστικών παρεμβάσεων, παρά τις συνταγματικές επιταγές.

«Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις», είπε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τις εκκλησίες.

Η Εκκλησία δεν κατάλαβε καλά τα μηνύματα της κυβέρνησης και της κοινωνίας.