Αυστηρά μέτρα στις εκκλησίες

Αυστηρά μέτρα στις εκκλησίες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόφαση της κυβέρνησης, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις». Είχε προηγηθεί η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που επέτρεπε τις συναθροίσεις για μία ώρα, από τις 7 έως τις 8 το πρωί κάθε Κυριακής. Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε αμηχανία στην Εκκλησία, στελέχη της οποίας πάντως δήλωναν ότι η ΔΙΣ είχε δηλώσει ότι θα ακολουθήσει τα όποια μέτρα λάβει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, χθες αργά το βράδυ, και μία ώρα μετά την απόφαση της ΔΙΣ που επέτρεπε τη συνάθροιση των πιστών για μία ώρα το πρωί της Κυριακής, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως εξειδίκευσε την κυβερνητική απόφαση για αναστολή λειτουργίας σε όλους τους θρησκευτικούς χώρους, λέγοντας ότι γίνεται «για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση: α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020».

Η απόφαση της κυβέρνησης φέρεται να ελήφθη στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που προτείνει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού. Από την άλλη, ήδη από το μεσημέρι η κυβέρνηση διά της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Αριστοτελίας Πελώνη είχε προειδοποιήσει πως θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.

Αντίθετα, η απόφαση της ΔΙΣ ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας τήρησης των ισορροπιών μέσα στην Ιεραρχία αλλά και πολιτικού παρασκηνίου.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, μετείχαν τα 12 μέλη της ΔΙΣ υπό την τρέχουσα σύνθεση μαζί με τους 11 ιεράρχες του λεκανοπεδίου, ενώ εκλήθη, προς ενημέρωση των ιεραρχών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κινδύνου του κορωνοϊού, κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες θερμομετρήθηκαν, ενώ στα έδρανα της αίθουσας υπήρχαν αντισηπτικά.

Μετά την ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα, οι ιεράρχες συζήτησαν για το κλείσιμο των ναών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αρκετοί ιεράρχες, μεταξύ των οποίων και προβεβλημένοι από την Αττική, είχαν την άποψη η αναστολή λειτουργίας να επιβληθεί από την κυβέρνηση. Μετά τη συνεδρίαση, η ΔΙΣ ανακοίνωσε επτά μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι οι ναοί να μένουν ανοιχτοί για ατομική προσευχή των πιστών, ενώ η ΔΙΣ υπέδειξε στους μητροπολίτες να γίνεται λιτή λειτουργία τις Κυριακές από τις 7 έως τις 8 π.μ.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αρχιεπίσκοπος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Βέβαια, προηγήθηκε παρασκήνιο. Ενδεικτικό είναι πως χθες ο διευθυντής Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης, δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) πως «ό,τι γράφεται ή λέγεται, ή δολίως “κυκλοφορεί” σχετικά με το περιεχόμενο των επικοινωνιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις αυτά που αποδίδονται στον Αρχιεπίσκοπο υπερβαίνουν και τα όρια της πλέον νοσηρής φαντασίας», «φωτογραφίζοντας» ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για πίεση-προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να μεταθέσει την ευθύνη της λήψης απόφασης στον κ. Ιερώνυμο.

Ιεράρχες στον κύκλο του κ. Ιερωνύμου τον είχαν συμβουλέψει από την αρχή να ακούσει τα ιατρικά ανακοινωθέντα. Ωστόσο, υπήρξαν συντηρητικοί ιεράρχες που ήταν αρνητικοί στην αναστολή της λειτουργίας των ναών της μητρόπολής τους. Μάλιστα, ορισμένοι μιλούν για ένα κλίμα που καλλιεργήθηκε –από κάποιους ιεράρχες– πως όσοι ζητούν το κλείσιμο των ναών δεν βασίζονται σε λόγους ιατρικούς αλλά σε πολιτικούς και με μένος θέλουν να πλήξουν την Εκκλησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή