Σχέδια εκτάκτου ανάγκης από τα Σώματα Ασφαλείας για τον κορωνοϊό

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης από τα Σώματα Ασφαλείας για τον κορωνοϊό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης καταστρώνουν οι επιτελείς σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό με στόχο να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών τους σε περίπτωση εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στην Πυροσβεστική, η ηγεσία προχώρησε το Σάββατο σε αποχαρακτηρισμό του απόρρητου σχεδίου «Σαμψών» για την περίπτωση πανδημίας. Ο αρχηγός του σώματος εξέδωσε διαταγή με σαφείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει στο εξής να βγαίνουν οι βάρδιες ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πυροσβεστικοί σταθμοί ή ειδικές υπηρεσίες, όπως η ΕΜΑΚ, να τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε έκτακτο συμβούλιο αποφασίστηκε κάθε πυροσβεστικός σταθμός να μειώσει τα διαθέσιμα οχήματα και πληρώματα στον απολύτως απαραίτητο αριθμό και, ταυτόχρονα, το πλεονάζον προσωπικό να τεθεί σε εφεδρεία. Ετσι, σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα μεταξύ των πυροσβεστών και μία από τις βάρδιες τεθεί υποχρεωτικά σε καραντίνα, το προσωπικό θα αντικατασταθεί από τα στελέχη της υπηρεσίας σε εφεδρεία. Σε κατάσταση ετοιμότητας έχει τεθεί και το μηχανοκίνητο τμήμα της Πυροσβεστικής, προκειμένου να καλύψει τυχόν κενά σε περιφερειακές υπηρεσίες, κυρίως της νησιωτικής χώρας. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται στις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ σε υπηρεσίες γραφείου που απασχολούνταν, π.χ., δύο άτομα αποφασίστηκε η διεύρυνση του ωραρίου ώστε να εργάζεται ένα άτομο το πρωί και ένα άτομο το απόγευμα.

Στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής της Αστυνομίας, όπως είναι η Αμεση Δράση, δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη –λόγω φόρτου εργασίας– για μείωση των περιπολιών. Στους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δόθηκε εντολή να ξεκινούν τη βάρδιά τους, για παράδειγμα, όχι μαζικά στις 7 π.μ. αλλά τμηματικά στο διάστημα από τις 6.30 μέχρι τις 7 π.μ. ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα γραφεία της υπηρεσίας. Πολλές υπηρεσίες, όπως τα γραφεία διαβατηρίων και η Διεύθυνση Αλλοδαπών ανακοίνωσαν ότι θα εξυπηρετούν τους πολίτες είτε κατόπιν ραντεβού ή μέσω τηλεφώνου ή email, ενώ οι ενστάσεις στην Αμεση Δράση για την επιστροφή πινακίδων και οι αιτήσεις για αντίγραφα συμβάντων χορηγούνται αποκλειστικά στο ισόγειο της ΓΑΔΑ. Χθες, μετά και τη διαμεσολάβηση του σωματείου ειδικών φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας χορηγήθηκαν με τη μορφή δωρεάς στους αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης 4.000 ιατρικές μάσκες και 30 λίτρα αντισηπτικό υγρό, ενώ γίνονται προσπάθειες για την αγορά επιπλέον υγειονομικού υλικού.

Στο Λιμενικό γίνονται σκέψεις πολλά λιμεναρχεία και υπηρεσίες να δουλεύουν στο εξής με προσωπικό ασφαλείας, ούτως ώστε το σώμα να διασφαλίσει ένα σταθερό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας ακόμη και εάν υπάρξει σημαντικός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των στελεχών του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή