Εξάχρονο παιδί θύμα πυρκαγιάς στη Μόρια

Εξάχρονο παιδί θύμα πυρκαγιάς στη Μόρια

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στη Μόρια, με θύμα ένα εξάχρονο παιδί το οποίο βρέθηκε στα αποκαΐδια, ερευνά η Πυροσβεστική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά προκλήθηκε από γκαζάκι που χρησιμοποιούνταν για μαγείρεμα, ωστόσο τίποτα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Στον ρυθμό του κορωνοϊού και η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικό, καθώς πλέον όποιος φτάνει στη χώρα θα πρέπει να τίθεται σε καραντίνα για 14 ημέρες. Υπό αυτές τις συνθήκες εξετάζεται η δυνατότητα να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημα των κατοίκων της Τζιας για άμεση μεταφορά των μεταναστών που βρίσκονται στο νησί μετά την προσάραξη πλοίου χθες.

Το περιστατικό με το φορτηγό πλοίο με 193 αλλοδαπούς επιβάτες που προσάραξε χθες τα ξημερώματα έξω από το λιμάνι της Τζιας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι δεν πρόκειται για κάτι μεμονωμένο. Το Λιμενικό έχει πληροφορίες ότι και άλλα παλιά φορτηγά πλοία θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τις ελληνικές ακτές από τα απέναντι τουρκικά παράλια, μεταφέροντας μεγάλο αριθμό αλλοδαπών.

Το συγκεκριμένο πλοίο είναι τουρκικό δεξαμενόπλοιο το οποίο είχε αποπλεύσει από το Τσανάκαλε και σύμφωνα με τις πρώτες, ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις είχε προορισμό την Ιταλία. Στο δεξαμενόπλοιο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επέβαιναν άτομα προερχόμενα από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, τη Σομαλία κ.α. Ολοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο βγήκαν σώοι στην ακτή και μεταφέρθηκαν σε παλιό δημοτικό χώρο. Πέντε στελέχη του λιμεναρχείου Λαυρίου μεταφέρθηκαν με Super Puma στο νησί για να συνδράμουν την έρευνα της τοπικής αρχής. Μιλώντας πάντως στην «Κ» η δήμαρχος του νησιού, Ειρήνη Βελισσαροπούλου, δήλωσε εμφατικά ότι «το νησί δεν έχει την υποδομή να φιλοξενήσει τους 190 παράτυπους μετανάστες».

Την ίδια στιγμή, στα ελληνικά νησιά παραμένουν περίπου 1.000 άτομα τα οποία έφθασαν μετά την 1η Μαρτίου και άρα δεν έχουν δικαίωμα κατάθεσης αιτήματος ασύλου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στη Μαλακάσα 436 άτομα, τα οποία βρίσκονταν υπό αυτό το καθεστώς. Η μεταφορά έγινε με το οχηματαγωγό «Ρόδος», το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λέσβου επί δέκα ημέρες προκειμένου να τους φιλοξενήσει. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αναμένεται η μεταφορά όλων όσοι έφθασαν στα νησιά μετά την 1η Μαρτίου να ολοκληρωθεί έως το Σάββατο.   

Παράλληλα, η υπηρεσία Ασύλου της Λέσβου, όπως των άλλων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης της χώρας (ΚΥΤ) από την Παρασκευή 13 Μαρτίου, έχει αναστείλει τις εργασίες που προϋποθέτουν προσωπική επαφή με τους αιτούντες, λόγω των μέτρων προστασίας που επιβάλλονται για τον κορωνοϊό. Ετσι, δεν πραγματοποιούνται συνεντεύξεις, επιδόσεις αποφάσεων, ούτε ανανεώσεις των δελτίων διαμονής των μεταναστών, που έχουν λήξει. 

Τα μέτρα αναστολής θα βρίσκονται σε ισχύ οπωσδήποτε έως τις 10 Απριλίου, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραταθούν, και σε αυτό το χρονικό διάστημα οι υπάλληλοι επικεντρώνονται στην έκδοση εκκρεμών αποφάσεων για τους ανθρώπους που έφθασαν από την 1/1/2020 έως και τις 29/2. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για το άσυλο που προβλέπει πιο γρήγορες διαδικασίες. «Αυτούς τους δύο μήνες έφθασαν στο νησί περισσότεροι από 2.250 άνθρωποι και πρέπει να ολοκληρώσουμε την εξέταση των αιτημάτων τους σε πρώτο βαθμό μέσα σε 24 ημέρες», λέει στην «Κ» ο διευθυντής της υπηρεσίας Ασύλου στη Λέσβο, Μάριος Καλέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή