Επαναπατρισμοί από Μαρόκο, Ιταλία και Ισπανία

Επαναπατρισμοί από Μαρόκο, Ιταλία και Ισπανία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρήσεις επαναπατρισμού από Μαρόκο, Ιταλία και Ισπανία διοργανώνονται από το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εξωτερικών κατά τις επόμενες ημέρες. Στην περίπτωση της Ισπανίας και της Ιταλίας πρόκειται κατά κύριο λόγο για φοιτητές που έχουν βρεθεί στις συγκεκριμένες χώρες και λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων η οποία επιβλήθηκε, δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να απεγκλωβιστούν.

Αντιθέτως, στην περίπτωση του Μαρόκου πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα περίπου 70 ατόμων, τα οποία αναχώρησαν από την Ελλάδα την περασμένη Πέμπτη με σκοπό να κάνουν διακοπές στη βορειοαφρικανική χώρα. Δεδομένου ότι οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με πολλές χώρες έχουν απαγορευθεί, οι πτήσεις επαναπατρισμού θα γίνουν ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό, σε συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και την αεροπορική εταιρεία.

Επιπροσθέτως, από το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητηθεί να αναρτώνται στις ιστοσελίδες των κατά τόπους πρεσβειών και προξενείων οι ανακοινώσεις των περιορισμών που αποφασίζονται από κάθε κράτος, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) προβλέπει επαναπατρισμό ατόμων σε ανάγκη και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να φανεί αν θα ενεργοποιηθεί και για άλλες περιπτώσεις.

Ιδιαίτερα σημαντικός προορισμός είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι εκεί υπάρχει αρκετά σημαντικός φοιτητικός πληθυσμός από την Ελλάδα. Ωστόσο, προς το παρόν, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει απαγόρευση πτήσεων από και προς το Λονδίνο, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να επιστρέψουν δίχως τη μεσολάβηση του κράτους.

Παράλληλα, τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Υγείας συνεργάζονται με σκοπό την αποθήκευση ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης και την πιθανή επεξεργασία της για την παραγωγή αντισηπτικών, προκειμένου να αντισταθμιστεί πιθανή έλλειψη. Προς το παρόν, οι ποσότητες αυτές έχουν αποθηκευτεί στην 441 ΑΒΥΥ (Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού) του Στρατού Ξηράς στον Ταύρο, ωστόσο ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν για τη διαδικασία παραγωγής ειδών που θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην αγορά, θα χρησιμοποιηθούν οι σχετικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), ή αν θα γίνει διαγωνισμός ώστε το έργο να ανατεθεί σε κάποιο ιδιώτη.

Προς το παρόν δεν έχει ζητηθεί στρατιωτική συνδρομή για την αντιμετώπιση πιθανής εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, κυρίως υπό την έννοια της δέσμευσης χώρων που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πρόχειρες, έκτακτης ανάγκης μονάδες νοσηλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή