Σε καραντίνα Δαμασκηνιά και Δραγασιά – Πώς γίνεται η τροφοδοσία

Σε καραντίνα Δαμασκηνιά και Δραγασιά – Πώς γίνεται η τροφοδοσία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κινητό τηλέφωνο που έχει ορίσει ο δήμος Βοΐου ως σημείο επικοινωνίας των αποκλεισμένων κατοίκων της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς για να προμηθεύονται φάρμακα και τρόφιμα, χτυπά από το πρωί. Οι 70 κάτοικοι της Δαμασκηνιάς και οι 20 της Δραγασιάς, των ορεινών χωριών που ανήκουν στην ΠΕ Κοζάνης και τα οποία με απόφαση του νέου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά έχουν τεθεί από χθες το απόγευμα (στις 17.00) σε καραντίνα εξαιτίας των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ζουν από σήμερα μια νέα πραγματικότητα.

Ο υπάλληλος του δήμου Βοΐου, που απαντά στις κλήσεις, έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει σε μια λίστα τις ατομικές παραγγελίες των ηλικιωμένων. Άλλοι ζητούν κάποιο φάρμακο που τελείωσε, ενώ κάποιοι άλλοι προϊόντα για το καθημερινό φαγητό και τις ανάγκες υγιεινής τους. Σήμερα, στις τρεις μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δρομολόγιο που θα φέρει προμήθειες στα δυο χωριά.

Ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάθε λεπτομέρεια αυτής της διαδικασίας. Ο υπάλληλος θα εισέρχεται στα δύο χωριά με αυτοκίνητο του δήμου, θα φέρει ειδική προστατευτική στολή και θα αφήνει τη σακούλα με τις προμήθειες στην εξώπορτα του σπιτιού, ενώ οι ιδιοκτήτες, που θα έχουν ενημερωθεί από πριν, θα αφήνουν στο ίδιο σημείο τα χρήματα μέσα σε πλαστική σακούλα. Θα γίνεται ένα δρομολόγιο την ημέρα, ενώ το αυτοκίνητο του δήμου, κάθε φορά που θα ολοκληρώνει την αποστολή του, θα απολυμαίνεται με το πρωτόκολλο που έχει οριστεί από τον ΕΟΔΥ. Επίσης θα απολυμαίνονται και οι ειδικές προστατευτικές στολές πολλαπλών χρήσεων που έχει προμηθευτεί η δήμος από την Ταξιαρχία ΠΖ, που εδρεύει στην Κοζάνη. Για τις ανάγκες, δε, των πρώτων βοηθειών, σε περίπτωση που κάποιος εκ των κατοίκων νοσήσει, έχει σταθμεύσει στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διαμορφωμένο για μεταφορά ασθενούς με κορονοϊό.

Ο δήμαρχος Βοΐου αναφέρει ακόμα ότι σήμερα θα ξεκινήσει και η επαφή των κατοίκων με τον γιατρό, τον ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό. Από το τηλέφωνο, ο γιατρός που έχει οριστεί από το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου θα επικοινωνεί με κάθε οικογένεια των δύο χωριών και θα συνομιλεί μαζί τους για θέματα υγείας. Στη συνέχεια, τη "σκυτάλη" θα παίρνουν ο ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός, που και αυτοί θα συνομιλούν με τους κατοίκους των δυο χωριών, προσφέροντάς τους βοήθεια και υποστήριξη.

Ο Παύλος Τζάνας, πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Δαμασκηνιάς, δηλώνει ότι "όλοι οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί από τον δήμο για το τι πρέπει να κάνουν και έχουν αποδεχτεί ότι πρέπει να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι". Εκφράζει, δε, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "έχουν ρυθμιστεί τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες του χωριού", ενώ αναφέρει ότι κάποιοι εκ των κατοίκων έχουν αρχίσει να έχουν βήχα ή να νιώθουν κρυωμένοι, επισημαίνοντας ότι τα συμπτώματα αυτά "μας έχουν πει να τα αναφέρουμε στον γιατρό του Τσοτυλίου, με τον οποίο θα μιλήσουμε τηλεφωνικά". Το μήνυμα, ωστόσο, που μεταφέρει ο κ. Τζάνας είναι ότι "στο χωριό όλοι είμαστε μια χαρά και θα αντιμετωπίσουμε όπως χρειάζεται αυτή την αρρώστια".

Σε ό,τι αφορά τα αστυνομικά μέτρα, έχει αποκλειστεί η είσοδος και η έξοδος των δύο χωριών, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αστυνομικός διευθυντής Κοζάνης Σπύρος Διόγκαρης, σήμερα θα υπάρξει και ηχητικό μήνυμα που θα μεταδοθεί από τα περιπολικά της ΕΛΑΣ. Με το μήνυμα αυτό, οι κάτοικοι θα ενημερώνονται τόσο για την επιβολή των μέτρων όσο και για την υποχρεωτική ανάγκη τήρησης του κατ' οίκον περιορισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή