ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι ισχύει για την καραντίνα αφίξεων από εξωτερικό

ti-ischyei-gia-tin-karantina-afixeon-apo-exoteriko-2369287

Μια ειδική φόρμα με τα στοιχεία ταυτότητάς τους και τη διεύθυνση του σπιτιού όπου πρόκειται να περάσουν τις 14 ημέρες της υποχρεωτικής καραντίνας θα κληθούν να συμπληρώνουν όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς στη χώρα μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας είναι υπό διαμόρφωση από την Πολιτική Προστασία και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα πάντως, οι επιβάτες των πτήσεων από χώρες του εξωτερικού για τις οποίες ισχύουν μέτρα καραντίνας θα συμπληρώνουν ένα έγγραφο με τα στοιχεία ταυτότητάς τους και τη διεύθυνση της κατοικίας όπου θα παραμείνουν για όσο διάστημα οφείλουν να βρίσκονται υπό περιορισμό.

Το σύνολο των στοιχείων θα διαβιβάζεται στο «κέντρο πληροφόρησης» που έχει δημιουργήσει η Πολιτική Προστασία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Οι υπάλληλοι του κέντρου θα πραγματοποιούν δειγματοληπτικά τηλεφωνικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τηρείται ή όχι το μέτρο της καραντίνας, δίχως να έχει αποκλειστεί προς το παρόν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης και της αστυνομίας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τη διοίκηση του αεροδρομίου, οι πύλες αφίξεων θα περιοριστούν ούτως ώστε να διευκολυνθεί η διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού με οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς τους ταξιδιώτες.