Χρονοκάψουλες και λαβύρινθοι το σαλόνι μας

Χρονοκάψουλες και λαβύρινθοι το σαλόνι μας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι λες για μια μυστική αποστολή; Το Μουσείο Ορσέ βρίσκεται μέσα σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό του 1900. Εκεί θα δεις έργα των Μονέ, Βαν Γκογκ, Μανέ, Ντεγκά, Ροντέν, Ρενουάρ, Σεζάν και πολλών άλλων. Κάνε μια εικονική βόλτα στο μουσείο και βρες ένα έργο του Βαν Γκογκ που δείχνει την κρεβατοκάμαρά του. Μόλις το βρεις παρατήρησέ το! Τι έχει μέσα στο δωμάτιό του; Τι χρώμα είναι το παράθυρό του; Εχει πίνακες στους τοίχους του; Στη συνέχεια, πάρε χαρτιά και χρώματα και ζωγράφισε το δικό σου δωμάτιο!

Αυτό είναι ένα από τα παιχνίδια-θησαυρούς που μικροί και μεγάλοι θα βρουν κρυμμένα στη σελίδα «Παιδιά, μένουμε σπίτι!», το μπλογκ που δημιούργησε ομάδα εθελοντών παιδαγωγών προκειμένου να υποστηρίξουν τα παιδιά και τους γονείς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Οπως σκέφτηκαν, αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας, αποτρέποντας έτσι την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η κατ’ οίκον απομόνωση όμως δεν μας απαγορεύει να περάσουμε δημιουργικές στιγμές με την οικογένειά μας και να διασκεδάσουμε με έμπνευση.

Η ομάδα απαρτίζεται από δασκάλους και παιδαγωγούς πρώην Εφόρους και Βοηθούς του Κλάδου Πουλιών του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν στην ευθύνη τους ομάδες παιδιών 7-11 ετών, οι οποίοι επίσης ανέπτυσσαν προγράμματα για τα Πουλιά σε όλη την Ελλάδα. «Θέλαμε να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους γονείς στο σπίτι με τα παιδιά με τον τρόπο που το κάναμε πάντα», λέει στην «Κ» ο Κυριάκος Μούρτζης, δάσκαλος εικαστικών σε νηπιαγωγείο. «Λόγω της εμπειρίας μας με τα παιδιά και τη διαχείριση προγραμμάτων, μπορούμε να προσεγγίσουμε με διαφορετικό τρόπο την περιγραφή μιας δραστηριότητας. Στόχος μας άλλωστε είναι πάντα και το εκπαιδευτικό κομμάτι ενός παιχνιδιού ή μιας αποστολής». Στη σελίδα «Παιδιά, μένουμε σπίτι» στο facebook και στο αντίστοιχο σάιτ, μικροί και μεγάλοι θα βρουν παιχνίδια γύρω από τις επιστήμες, την τέχνη, τις κατασκευές, τη λογοτεχνία, τη μαγειρική και πολλά άλλα. Τα παιδιά θα φτιάξουν τη σημαία του σπιτιού, θα μάθουν τι είναι ο πουαντιγισμός, πώς να φτιάξουν μια χρονοκάψουλα ή ένα δικό τους μίνι ποδοσφαιράκι, να μετατρέψουν τον διάδρομο του σπιτιού σε… λαβύρινθο αλλά και να φτιάξουν τη δική τους «συννεφένια» μπογιά! «Οι περισσότερες δραστηριότητες είναι γεννημένες από εμάς, κάποιες άλλες τις έχουμε ανακαλύψει και τις έχουμε διανθίσει», λέει ο κ. Μούρτζης.

Στόχος φυσικά δεν είναι η απασχόληση μόνο των παιδιών. «Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα μέσα στο σπίτι με δημιουργικό τρόπο, αλλά να εμπλακούν και οι γονείς. Να εκμεταλλευθούν τον χρόνο που έχουν με τα παιδιά τους, να κομίσουν και αυτοί γνώσεις, να διασκεδάσουν. Αφού καθόμαστε που καθόμαστε στο σπίτι. Γιατί να μην περάσουμε όλοι μαζί καλά;».

Οι σύγχρονοι γονείς, όπως παρατηρούν οι παιδαγωγοί, δυσκολεύονται να γεμίσουν τον χρόνο που έχουν με τα παιδιά τους. «Δεν φταίνε οι ίδιοι. Πράγματι, πολλοί δεν ξέρουν πώς να περάσουν χρόνο με τα παιδιά τους γιατί αυτό δεν είναι κάτι που στο μαθαίνει κάποιος. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αντεπεξέλθουν, είναι να ακούν και να κοιτούν τα παιδιά τους. Αν τα ακούσουν με ανοιχτό μυαλό, θα βρουν τους τρόπους. Εμείς δεν προτείνουμε έτοιμες, μασημένες ιδέες, αλλά ερεθίσματα για να σκεφθεί ο καθένας δικές του προτάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή