Σταματίνα Σταματάκου: Η εκλογή της Αικ. Σακελαροπούλου είναι υψηλού συμβολισμού και για τη φιλοζωία

Σταματίνα Σταματάκου: Η εκλογή της Αικ. Σακελαροπούλου είναι υψηλού συμβολισμού και για τη φιλοζωία

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας πέρασε σχεδόν στα «ψιλά γράμματα» λόγω της πυκνής επικαιρότητας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19) που πλήττει και την χώρα μας.

Η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου έχει υψηλούς συμβολισμούς τόσο για τον ίδιο τον θεσμό, όσο και για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα διακρίσεων ακόμη και σήμερα στις χώρες του δυτικού κόσμου.

Στην Ελλάδα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας -υπήρξε και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας- ενώ ποτέ δεν είχαμε γυναίκα πρόεδρο κυβερνώντος κόμματος ή κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις θέσεις εξουσίας να παραμένουν ανδροκρατούμενες. Η εκλογή της όμως είναι υψηλού συμβολισμού και για την φιλοζωία, ένα ζήτημα φαινομενικά χαμηλής πολιτικής που πλέον όμως όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ως ζήτημα πολιτισμού.

Η αντιμετώπισή μας στα ζώα αποτελεί καθρέφτη της κοινωνίας μας. Εξάλλου η εμφάνιση του κορωνοϊού (covid-19), μίας ακόμη πανδημίας που προέρχεται από τη βρώση ζώων, μας έφερε αντιμέτωπους με χιλιάδες νεκρούς ανθρώπους στον κόσμο αλλά και με φρικτές εικόνες της συμπεριφοράς των ανθρώπων απέναντι στα ζώα.

Σε αγορές της Γουχάν, όπου φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε ο φονικός ιός, υπήρχε πληθώρα ζωντανών ζώων πολλών ειδών, κυρίως σκυλιών, που σφάζονταν επί τόπου για να πωληθούν μπροστά στους καταναλωτές. Είδαμε και εικόνες σκελετωμένων γατιών και σκυλιών σε διαμερίσματα που οι δικοί τους άνθρωποι βρίσκονταν σε καραντίνα. Στην Κίνα είδαμε, επίσης, και πολλές «ευθανασίες» στους δρόμους, καθώς νόμιζαν ότι θα κολλήσουν από τα κατοικίδια.

Στην Ιταλία εγκαταλείφθηκαν χιλιάδες σκύλοι και γάτες. Και στην Ελλάδα έτοιμοι είναι κάποιοι να εγκαταλείψουν τα πλάσματα που τους αγαπάνε όσο τίποτα φοβούμενοι ότι θα κολλήσουν κορωνοϊό (covid-19), ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τους διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη.

Την ίδια ώρα που αρκετοί συμπολίτες μας ήταν προ των πυλών να εγκαταλείψουν τα κατοικίδιά τους που (θα έπρεπε να) αποτελούν μέλη της οικογένειάς τους ορκιζόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου η οποία μέσα στον καταιγισμό αρνητικών ειδήσεων βρήκε χρόνο και χώρο να μιλήσει και για τα ζώα συντροφιάς.

Η νέα Πρόεδρος είναι γνωστή για τις φιλοζωικές της ευαισθησίες. Ο πρωθυπουργός της χώρας αγαπά κι εκείνος ιδιαίτερα τους σκύλους και τις γάτες, έχει διασώσει αδέσποτα που έδωσε προς υιοθεσία ενώ έχει υιοθετήσει μία σκυλίτσα στην Αθήνα και μία άλλη ημίαιμη σκυλίτσα στο σπίτι του στην Κρήτη.

Στη συνάντηση που είχαν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησαν για την κοινή τους αγάπη, εκείνη του είπε πόσο αγαπά τα ζώα και ιδιαίτερα τις γάτες κι εκείνος με τρυφερότητα άρχισε να της περιγράφει την δίκη του σκυλίτσα που παίρνει κάποιες φορές μαζί του ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως της είπε γελώντας, είναι σε μέγεθος γάτας.

Αυτή η συζήτηση μεταξύ τους έχει το δικό της συμβολισμό στην Ελλάδα της φόλας, των εγκαταλείψεων και των δημοτικών κυνοκομείων-κολαστηρίων. Μία συζήτηση που έγινε εν μέσω πανδημίας και καταιγιστικών εξελίξεων αυθόρμητα κι από τους δυο σε μία χώρα που κάνει πρωταθλητισμό στις κακοποιήσεις των αδέσποτων αλλά και «δεσποζόμενων» ζώων.

Μέχρι χθες οι φιλόζωοι χαρακτηρίζονταν ως γραφικοί με την ίδια την φιλοζωία να θεωρείται περιθωριακή. Ίσως όμως έφτασε η ώρα να εμπεδώσουμε ότι η φιλοζωία είναι ζήτημα πολιτικής και πολιτισμού από τον πρώτο πολίτη με τον θεσμικότερο ρόλο στη χώρα.

Είναι ελπιδοφόρο ότι το πρόσωπο που πλέον κατέχει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, επέλεξε να μιλήσει για τα ζώα κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της με τον πρωθυπουργό και να είναι μάλιστα ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν πρώτα. Η ερώτηση που έγινε στον πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τα ζώα συντροφιάς και τις φρικτές κακοποιήσεις τον Σεπτέμβριο λαμβάνοντας θερμής αποδοχής από τον ίδιο δείχνει πως ήταν η αρχή. Η αρχή αυτή συνεχίζεται με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μοιάζει να έχει στην ατζέντα της την αγάπη της για τα ζώα συντροφιάς. Τι πιο αισιόδοξο για τα πλάσματα -που είναι μονίμως τα αόρατα θύματα- να βρουν υπερασπιστή των δικαιωμάτων τους στην πρώτη γυναίκα Πρόεδρο του ΣΤΕ και της Ελληνικής Δημοκρατίας;

* Η κ. Σταματίνα Σταματάκου είναι δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή