ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπηρεσίες περιφερειών, δήμων που μένουν ανοιχτές

20s1dimosio5

Ανοιχτές και εν πλήρη λειτουργία υποχρεωτικά θα παραμείνουν συγκεκριμένες υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, στους δήμους θα λειτουργούν οι υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης, κοιμητηρίων, Πολιτικής Προστασίας, οι κοινωνικές υπηρεσίες σε όποιους δήμους υπάρχουν (δημοτικά ιατρεία, τμήματα κοινωνικής αλληλεγγύης), η Δημοτική Αστυνομία στους δήμους που υφίσταται, τα ληξιαρχεία, οι τεχνικές υπηρεσίες, οι διοικητικές/οικονομικές υπηρεσίες που αφορούν τις προμήθειες, τη μισθοδοσία και εξόφληση δαπανών, ο ιατρός εργασίας και ο τεχνικός ασφαλείας.

Στις περιφέρειες θα λειτουργούν οι  υπηρεσίες δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας, Πολιτικής Προστασίας, κοινωνικής προστασίας, αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, οι διοικητικές/οικονομικές υπηρεσίες (ιδίως προμηθειών, μισθοδοσίας, εξόφληση δαπανών)

Οι υπηρεσίες θα λειτουργούν είτε με την  εκ περιτροπής αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων, είτε, εφόσον απαιτείται, με την παροχή εργασίας σε βάρδιες, και συμπληρωματικά την παροχή εργασίας εξ αποστάσεως.

Ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, αντίστοιχα, έχουν την αρμοδιότητα να αξιοποιήσουν το διαθέσιμο προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα λειτουργούν οι υπηρεσίες που αναφέρθηκαν. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο ακόμα και αν ανασταλεί πλήρως η λειτουργία των συγκεκριμένων φορέων θα πρέπει να οριστεί προσωπικό ασφαλείας. «Ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης θα πρέπει να έχει ορίσει εκ των προτέρων και να έχει προβλέψει το απαιτούμενο προσωπικό ασφαλείας δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων», σημειώνεται.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) και δήμαρχος Τρικκαίων  Δημήτρης Παπαστεργίου, χθες, με μήνυμά του μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου Πολιτικής Προστασίας της Ενωσης (που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης), τόνισε ότι «βασικό μέλημα της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας είναι οι δήμοι να παραμείνουν ανοιχτοί στο πλευρό του πολίτη τις δύσκολες μέρες στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού».

Ειδική άδεια

Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Εσωτερικών προβλέπεται, επίσης, η επέκταση της διευκόλυνσης της δικαιολογημένης απουσίας με ειδική άδεια για το χρονικό διάστημα ισχύος έκτακτων μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις εξής ομάδες: ατομα με βαριά καρδιοπάθεια, άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια, άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη και καρκινοπαθείς υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.