Μετατίθεται η ανάρτηση του κτηματολογίου στην Αθήνα

Μετατίθεται η ανάρτηση του κτηματολογίου στην Αθήνα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις αρχές Ιούνιου… και βλέπουμε μετατίθεται η ανάρτηση των στοιχείων του κτηματολογίου στην Αθήνα. Η απόφαση πάρθηκε αργά χθες το βράδυ από το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικό Κτηματολόγιο. Κύριο ρόλο στην απόφαση έπαιξαν βέβαια οι περιορισμοί που έχουν τεθεί λόγω κορωνοϊού, καθώς υπό κανονικές συνθήκες ο ανάδοχος του έργου θα έπρεπε να λειτουργήσει ανοιχτό γραφείο με σαράντα άτομα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι προς εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το ερώτημα, βέβαια, που ανακύπτει για αυτή την περίοδο είναι κατά πόσο θα μπορούσε η διαδικασία των αναρτήσεων να ξεκινήσει ηλεκτρονικά, προκειμένου όσοι πολίτες μπορούν να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων τους. Ένα τυπικό -αλλά βασικό- πρόβλημα είναι ότι δεν «προβλέπεται» από τη νομοθεσία να γίνεται ηλεκτρονική ανάρτηση. Κατ’ επέκταση, η Ελληνικό Κτηματολόγιο και οι ανάδοχοι δεν διαθέτουν τέτοια υποδομή.

Υπενθυμίζεται πώς η α΄ φάση κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε το 2008. Κατά τη φάση αυτή υποβλήθηκαν 833.000 δηλώσεις ιδιοκτησίας, που αφορούσαν 1.261.000 ενεργά ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά κατανέμονται σε 726.000 ακίνητα, που βρίσκονται σε 65.300 οικόπεδα (γεωτεμάχια) τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 38.000 στρεμμάτων. Η Αθήνα ήταν η πρώτη περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της προανάρτησης, μέσω της οποίας υποβλήθηκαν περί τις 40.000 αιτήσεις για διορθώσεις (κυρίως πρόδηλα σφάλματα και ενημέρωση στοιχείων).

Μια δεύτερη απόφαση που ελήφθη στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο αφορά στην κτηματογράφηση του υπολοίπου του νομού Ρεθύμνου, μια από τις πέντε «ορφανές» μελέτες που δεν έχουν ακόμα ανατεθεί. Η εταιρεία ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και πλέον, αν δεν υποβληθούν νέες ενστάσεις, τότε θα προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης. Μέχρι να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων από τους πολίτες, βέβαια, πρέπει να περάσει μισό έτος, ώστε ο ανάδοχος να προετοιμαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή