Τρεις νέοι θάνατοι και 31 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Τρεις νέοι θάνατοι και 31 κρούσματα σε ένα 24ωρο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική έκκληση προς τους πολίτες να μένουν σπίτι τους και να αποφεύγουν τη μετακίνηση σε άλλες περιοχές της χώρας έκανε ξανά χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας σε όλους τους τόνους: «Δεν είναι διακοπές». Χθες, άλλωστε, καταγράφηκαν τρεις ακόμη θάνατοι στη χώρα μας λόγω του κορωνοϊού –ένας στην Κοζάνη και δύο στην Αθήνα–, που σημαίνει ότι τα θύματα της νόσου είναι πλέον εννέα (αύξηση της τάξεως του 50%), όλοι άνδρες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Καταγράφηκαν χθες 31 νέα, εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 495, εκ των οποίων 90 νοσηλεύονται. Είκοσι ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη, είναι διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Σε 84 περιπτώσεις η πηγή μετάδοσης παραμένει απροσδιόριστη.

Σταθερός ρυθμός

Προς το παρόν η εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα έχει σταθερό ρυθμό, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών που καταγράφεται σήμερα αντικατοπτρίζει την κυκλοφορία του ιού στη χώρα δέκα ημέρες πριν. Ο καθηγητής επισήμανε ότι «ακριβή εικόνα για την πορεία της επιδημίας θα έχουμε σε περίπου δύο εβδομάδες. Και θα είναι καλή αυτή η εικόνα όσο υπάρχει συμμόρφωση με τα μέτρα». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε: «Δεν μπορεί να έχουμε περίπτωση σε νησί των Δωδεκανήσων που η μόνη επαφή με τη νόσο ήταν επισκέπτης από την Αθήνα. Δεν μπορεί να πλημμυρίζουν οι δρόμοι από εκδρομείς που ταξιδεύουν σε στενό συγχρωτισμό σε ένα ιδιωτικό Ι.Χ. χωρίς να ξέρουν εάν επωάζουν τη νόσο. Σας παρακαλώ, το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί όπου ταξιδεύετε. Να μείνετε στο σπίτι σας, να μην μεταδώσετε τη νόσο σε ανθρώπους αυξημένου κινδύνου. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές υποβαθμίζουν όλη μας την προσπάθεια, αυξάνουν τον κίνδυνο για επέκταση της νόσου σε περιοχές όπου δεν υπάρχει μετάδοση στις τοπικές κοινωνίες και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ανταπόκριση του συστήματος υγείας».

Οσον αφορά την εργαστηριακή επιτήρηση του κορωνοϊού στη χώρα, ο καθηγητής ανακοίνωσε χθες τη συστράτευση στην προσπάθεια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαδικασία των ελέγχων και την επάρκεια αυτών, ειδικής ομάδας υπό τον συντονισμό επιτροπής διακεκριμένων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Μανώλης Δερμιτζάκης, Λουκάς Παπαδήμος, Δημήτρης Θάνος, Βασίλης Γοργούλης, Παγώνα Λάγιου, Γκίκας Μαγιορκίνης και Κώστας Σταματόπουλος.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς τους αιμοδότες να βοηθήσουν το σύστημα υγείας προσφέροντας αίμα. Την ίδια παρότρυνση έκανε χθες και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζητώντας από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι μεν, αλλά να βγουν εάν είναι να δώσουν αίμα. Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στην προετοιμασία του ΕΣΥ, τόνισε ότι έχουν ήδη δεσμευθεί 2.156 κλίνες νοσηλείας και 180 κλίνες εντατικής στο ΕΣΥ για ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ προανήγγειλε αλλαγή των εφημεριών στα νοσοκομεία, με δεδομένο ότι το «Σωτηρία», το «Παμμακάριστος» και το «Λοιμωδών – Αγία Βαρβάρα» θα νοσηλεύουν μόνο περιστατικά COVID-19. Το σχέδιο προβλέπει και την ενεργοποίηση συγκεκριμένων κέντρων υγείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα εξετάζουν ασθενείς με κορωνοϊό.

Με ΚΥΑ, που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, αποφασίζεται η παράταση της απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, καθώς και η αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού έως και τις 10 Απριλίου 2020.

Χθες, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε και το κλείσιμο του Πεδίου του Αρεως, του Αλσους Φινόπουλου και του Αττικού Αλσους και ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει στο κλείσιμο των εισόδων πρόσβασης στον Υμηττό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή