Ξεκινούν περιπολίες με μεγάφωνα από την Αστυνομία

Ξεκινούν περιπολίες με μεγάφωνα από την Αστυνομία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπολίες με μεγάφωνα στις οποίες οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης θα ενημερώνουν τους πολίτες ότι οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων απαγορεύονται, πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα η Αστυνομία.  Με το σχετικό μήνυμα, που επρόκειτο να ηχογραφηθεί χθες στις εγκαταστάσεις δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, η ΕΛ.ΑΣ. θα καλεί όσους παραβιάζουν την απαγόρευση να συμμορφώνονται με τη σύσταση.

Το σχετικό μήνυμα θα είναι ηχογραφημένο στα ελληνικά και στα αγγλικά, πιθανόν όμως και στα αραβικά προκειμένου να γίνεται κατανοητό και από αραβόφωνους μετανάστες που ζουν σε γειτονιές του κέντρου της πρωτεύουσας. 

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, στελέχη του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ήρθαν σε συνεννόηση με υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου προκειμένου να βρεθεί υπάλληλος που θα μπορούσε να διαβάσει και να ηχογραφήσει το μήνυμα στα αραβικά. Για τον ίδιο λόγο έγινε με πρωτοβουλία των επικεφαλής της Αμεσης Δράσης έλεγχος στα μεγάφωνα των περιπολικών, αλλά και των μοτοσικλετών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. προκειμένου να λυθούν τυχόν τεχνικά προβλήματα.

 

Το μέτρο θα υλοποιηθεί όχι μόνο στην Αττική αλλά και στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας. Κατευθυντήριες οδηγίες δόθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε πολύωρη τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής αξιωματικών όλων των νομών το πρωί της Πέμπτης. Το μέτρο μάλιστα εφαρμόστηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Πάτρα, με το πλήρωμα περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. να καλεί τους πολίτες που βρίσκονταν σε ένα από τα πάρκα της πόλης να επιστρέψουν σπίτι τους. Η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη και στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Σε πλήρη  εφαρμογή βρίσκεται από χθες ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς στη Ελλάδα από το εξωτερικό. Η σχετική notam τέθηκε σε ισχύ στις 12 το μεσημέρι και προβλέπει 14ήμερη υποχρεωτική καραντίνα για όλους τους ταξιδιώτες. Τα μέτρα συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη στο «Ελ. Βενιζέλος» το βράδυ της Πέμπτης, παρουσία του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν,  οι επιβάτες θα συμπληρώνουν εν πτήσει ειδική φόρμα με τα στοιχεία ταυτότητάς τους και τη διεύθυνση του σπιτιού, όπου πρόκειται να παραμείνουν για όσο διάστημα βρίσκονται σε καραντίνα. Στις πύλες αφίξεων του «Ελ. Βενιζέλος» διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό. Τα στοιχεία των επιβατών διαβιβάζονται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου βρίσκεται το «Κέντρο Πληροφόρησης» της Πολιτικής Προστασίας. Στελεχώνεται από πυροσβέστες, οι οποίοι κατόπιν σχετικής εκπαίδευσης πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους, τηλεφωνώντας στα σπίτια των ταξιδιωτών προκειμένου να ελέγξουν εάν βρίσκονται σε καραντίνα όπως επιβάλλεται. Σε διαφορετική περίπτωση, ειδοποιείται η ΕΛ.ΑΣ. και εάν από τον επιτόπιο έλεγχο επιβεβαιωθεί η παραβίαση της καραντίνας, βεβαιώνεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.  Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον έλεγχο όσων ταξιδεύουν στην Ελλάδα από την Αγγλία, καθώς και σε όσους κατευθύνονται σε περιοχές της χώρας, όπου δεν έχουν ακόμα καταγραφεί κρούσματα.

Δειγματοληπτικός τηλεφωνικός έλεγχος από τα στελέχη του Κέντρου Πληροφόρησης γίνεται και στους ταξιδιώτες πριν από την επιβίβασή τους στο αεροπλάνο που θα τους μεταφέρει στην Ελλάδα. Στόχος να εντοπιστούν τυχόν ασθενείς με κορωνοϊό πριν αυτοί έρθουν στην Ελλάδα. Η επιλογή γίνεται από τις λίστες επιβατών που οι εταιρείες κοινοποιούν στην Πολιτική Προστασία και σύμφωνα με σχετικά ερωτηματολόγια του ΕΟΔΥ. Μέσω αυτής της διαδικασίας εντοπίστηκαν ασθενείς από Ζυρίχη και Αμβούργο πριν ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή