Κορωνοϊός: Ακριβέστερη καταγραφή των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Ακριβέστερη καταγραφή των κρουσμάτων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μέλος της επιστημονικής κοινότητας της χώρας και με την ιδιότητά μου ως καθηγητού Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, αισθάνθηκα την ανάγκη να συνδράμω στην αντιμετώπιση της κρίσης. Εκείνο που έκανα ήταν να στείλω μία επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία διατύπωνα κάποιες προτάσεις σχετικά με την ακριβέστερη καταγραφή των κρουσμάτων του κορωνοϊού και την απομόνωσή τους από τον υγιή πληθυσμό. Χωρίς καμία διάθεση να αμφισβητήσω το εξαιρετικό έργο του εκπροσώπου του υπ. Υγείας λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα και των συνεργατών του. Ολοι συμφωνούμε ότι έχουμε να λύσουμε επί της ουσίας ένα θέμα: να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της επιδημίας! Η κυβέρνηση παίρνει συνεχώς σημαντικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση και όλοι συμβάλλουμε στο να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Γι’ αυτό τον λόγο όσο περισσότερα κρούσματα βρίσκουμε, καταγράφουμε και απομονώνουμε, τόσο περισσότερο θα μειώνουμε τον ρυθμό αύξησης της επιδημίας.

Κάνοντας περισσότερα τεστ θα έχουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και ταχύτατης απομόνωσης των κρουσμάτων και σε νέες ηλικίες και πιθανώς και σε ασυμπτωματικά κρούσματα, που γνωρίζουμε ότι ευθύνονται κατά μεγάλο βαθμό στη γένεση νέων εστιών μόλυνσης στη κοινότητα. Τόσο η Ν. Κορέα όσο και η Γερμανία, σε αντίθεση με την Ιταλία, πήραν και έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μαζικά δείγματα, γεγονός που τους επιτρέπει πέρα από τα οριζόντια μέτρα απομόνωσης να καταρτίζουν χάρτες διασποράς, να ιχνηλατούν και απομονώνουν πολλούς φορείς του ιού, περιορίζοντας την εξάπλωση της νόσου κάτι που συνιστά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις 13 Μαρτίου 2020 (πηγή: https://www.ecdc.europa.eu/…/current-risk-assessment-novel-…). Επίσης, όσο καλύτερα προσεγγίζουμε τον χάρτη διασποράς και τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, τόσο περισσότερο ο πληθυσμός αντιλαμβάνεται τη σημασία της ατομικής ευθύνης και συμπεριφοράς.

Αυτός είναι ένας επιπρόσθετος σπουδαίος λόγος να κινητοποιήσουμε άμεσα και στο μέγιστο όλες τις δυνατότητες της χώρας. Στη συλλογή για παράδειγμα τυχαίων δειγμάτων από διάφορα σημεία ενδιαφέροντος και από κάθε πόλη με συνεργεία στον δρόμο, πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πρόταση που ήδη αποφασίστηκε τη Τετάρτη και με χαροποιεί ιδιαίτερα. Στο πεδίο της εργαστηριακής ανάλυσης μέγιστη κινητοποίηση (ίσως και με επίταξη) εξοπλισμού και προσωπικού τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα που είναι διαπιστευμένα και δύνανται να πραγματοποιήσουν ορθά και με ασφάλεια τα τεστ. Η αποτελεσματικότητα όλων των μέτρων που έχουμε λάβει θα βελτιώνεται σημαντικά εάν μετράμε σωστά και έγκαιρα.  Ολοι είμαστε στρατευμένοι σε αυτή την τεράστια εθνική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και εγώ ως ένας απλός στρατιώτης είμαι ιδιαιτέρως ευγνώμων να μπορώ να συνεισφέρω έστω και το ελάχιστο.

* Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας είναι καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή