Ο «πόλεμος» με τον ιό θα κριθεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας

Ο «πόλεμος» με τον ιό θα κριθεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι γιατροί δεν έρχονται εύκολα στα νοσοκομεία. Το βλέπουμε και στις ιδιωτικές κλινικές που μόλις ακούν κάποιον με κρυολόγημα τον στέλνουν στο ΕΣΥ. Αλλά υπάρχει και το εντέλλεσθε…». Ο γιατρός, καθηγητής και μέλος μιας από τις ομάδες που δίνουν καθημερινά  μάχη  με τον κορωνοϊό σε νοσοκομείο αναφοράς της χώρας, μιλώντας στην «Κ»  δεν μασάει τα λόγια του. Αλλωστε, ο πόλεμος με τον ιό μπαίνει στην τελική αποφασιστική του φάση στην οποία πολλά θα κριθούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, με επιτακτική την ταχεία ανάγκη «ανοίγματος» νέων ΜΕΘ, αλλά και με δεδομένο την έλλειψη «ζωτικών υλικών», όπως για παράδειγμα αναπνευστήρων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι διοικητές των νοσοκομείων και οι ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) του ΕΣΥ προχωρούν σε «αντισυμβατικές λύσεις», όπως στο Σισμανόγλειο όπου ο διοικητής άνοιξε μια ΜΕΘ τριάντα κλινών που είχε  δημιουργηθεί με το ΕΣΠΑ αλλά ήταν κλειστή επί πέντε χρόνια! Αναπνευστήρες υπήρχαν (σ.σ. όπως και στο νοσοκομείο της Λαμίας όπου… ανακαλύφθηκαν στο υπόγειο), αλλά δεν υπήρχαν άλλα στοιχειώδη υλικά κυρίως ατομικής προστασίας. Ενα νοσοκομείο της τρέχουσας «κορωνοϊκής» αναφοράς χρειάζεται περίπου 50.000 χειρουργικές μάσκες την εβδομάδα, καθώς κάθε γιατρός, νοσηλευτής ή τραυματιοφορέας θα πρέπει να αλλάζει ποδονάρια, σκούφο, μπλούζες, γυαλιά και μάσκες (FFP 3 που προστατεύουν, όχι τις άλλες) μετά κάθε επαφή με ασθενή.

«Στα γυαλιά παρατηρείται μεγάλη έλλειψη», παραδέχεται διοικητής ΥΠΕ της Αθήνας. Οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και οι γιατροί των μονάδων λένε τα γυαλιά «ασπίδες». Το υπουργείο έχει παραγγείλει «δύο φορτηγά με το εν λόγω υλικό» που ήταν «μπλοκαρισμένα» στην Ολλανδία και τη Βουλγαρία όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Η μεγαλύτερη δυσκολία στη διαμόρφωση μιας ΜΕΘ εκ του μηδενός (μία κλίνη χωρίς τη δαπάνη προσωπικού κοστίζει 30.000-40.000 ευρώ) βρίσκεται στην προσέλκυση προσωπικού, κυρίως τραυματιοφορέων, νοσηλευτών και προσωπικού θαλάμων αλλά και ιατρών. Σε κάποια νοσοκομεία οι διοικητές σκέφτονται να δώσουν το «εντέλλεσθε» σε παθολόγους και χειρουργούς (και αυτοί γιατροί είναι λέει χαρακτηριστικά κάποιος), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αν παρουσιαστεί έλλειψη γιατρών το υπουργείο Υγείας θα απευθυνθεί στους εξαετείς της Ιατρικής αλλά και σε συνταξιούχους…

Συνολικά, το υπουργείο θέλει να αναπτύξει 500 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, αλλά λειτουργοί του συστήματος Υγείας λένε ότι αυτές δεν θα επαρκέσουν. Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι άλλα περιστατικά να στέλνονται στις ιδιωτικές κλινικές στη βάση της ενοποίησης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας όπως έχουν πει οι Βασίλης Κικίλιας και Ηλίας Μόσιαλος, αλλά αυτό είναι απλά το καλό σενάριο. Το κακό σενάριο είναι ότι στις πρώτες κιόλας εβδομάδες εκτίναξης της πανδημίας στη χώρα μας πιθανώς να απαιτηθούν πάνω από 200 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 2-3 εβδομάδες (σ.σ. ένας ασθενής με κορωνοϊό μένει συνήθως με βάση την εμπειρία της Κίνας ώς 3 εβδομάδες στη ΜΕΘ). Παράλληλα, πολλοί διοικητές σκέφτονται να «επιστρατεύσουν» κλίνες από κλινικές συμπτύσσοντας άλλες κλινικές, στην προοπτική να θέσουν μεγάλο τμήμα του νοσοκομείου τους στην εξυπηρέτηση νοσούντων του κορωνοϊού.

Στην Αθήνα, στη Λάρισα, στο Ρίο και στη Θεσσαλονίκη έχουν προστεθεί 150 κλίνες, ενώ εντείνεται η προσπάθεια να διαχωρίζονται οι δομές για τον κορωνοϊό από τις υπόλοιπες σε ένα νοσοκομείο. Αν οι αριθμοί των περιστατικών «ξεφύγουν», το υπουργείο σκέφτεται να λύσει το πρόβλημα όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με χρήση αναπνευστήρων. Σε κάθε περίπτωση, οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να αερίζονται «προς τα έξω» και όχι με ενιαίο σύστημα εξαερισμού με τη χρήση των αναγκαίων φίλτρων, ώστε να μη διαχέεται ο ιός στους χώρους του νοσοκομείου.

Κρίσιμο σημείο

Κρίσιμο σημείο και στα δύο σενάρια (σ.σ. το καλό και το κακό, υπάρχει και ένα «μεσαίο) είναι πώς θα κατευθύνει το  «σύστημα» τους ασθενείς ώστε να φτάνουν στα νοσοκομεία. Στην Πάτρα η τοπική ΥΠΕ ετοιμάζεται να δημιουργήσει ιατρείο πόλης που θα διαχωρίζει τα περιστατικά ώστε να μη «σκάει το κύμα» στο νοσοκομείο του Ρίου. Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αρχικά είχε προταθεί σε όσους εργάζονται στις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να διαμορφώσουν ειδικούς χώρους για να γίνεται η διαλογή, αλλά στη συνέχεια μετά ένα 48ωρο τους δόθηκε εντολή να πάνε στα νοσοκομεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή