Γιώργος Παυλάκης: Τσουνάμι η πανδημία του κορωνοϊού – «Ναι» σε πιο σκληρά μέτρα της κυβέρνησης

Γιώργος Παυλάκης: Τσουνάμι η πανδημία του κορωνοϊού – «Ναι» σε πιο σκληρά μέτρα της κυβέρνησης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» στα πιο σκληρά μέτρα που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση λέει ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Οπως σημειώνει πρόκειται για μια πανδημία που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με ένα τσουνάμι καθώς εξελίσσεται φοβερά γρήγορα. Οπως εκτιμά η επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη και κάνει έκκληση να δοθεί χρόνος στους επιστήμονες να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του καινούριου ιού με την κινητοποίηση όλης της κοινωνίας.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

Γιατί λέω την πανδημία κορωνοϊού τσουνάμι, γιατί λέω ναι στα πιο σκληρά μέτρα που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση.

Η παρούσα πανδημία εξελίσσεται φοβερά γρήγορα. Αυτό που νομίζαμε τρελό και αδύνατο χτες, συμβαίνει σήμερα. Αύριο θα είναι χειρότερα. Κάθε επόμενη μέρα θα είναι χειρότερη, και θα πρέπει να το δούμε όσο πιο σοβαρά μπορούμε σήμερα. Χρειάζεται να προσαρμοστούμε άμεσα, όλοι, σε μια κατάσταση που είναι τελείως καινούρια.

Το τσουνάμι είναι ένα τεράστιο κύμα που έρχεται ξαφνικά και σκεπάζει γρήγορα τα πάντα. Οσες μάσκες και να έρθουν από Κίνα δεν θα λύσουν το πρόβλημα, πρέπει να δούμε συνολικά το σχέδιο, να αντιμετωπίσουμε ελλείψεις και να προσπαθήσουμε όλοι να μετριάσουμε το τσουνάμι.

Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι ότι ο ιός είναι καινούριος και κανένας δεν έχει ανοσία. Μεταδίδεται εύκολα και έτσι αστραπιαία επεκτάθηκε σε πανδημία. Δεν είναι γρίπη, είναι 5-10 φορές χειρότερος, γιατί και η χειρότερη γρίπη δεν επεκτείνεται τόσο γρήγορα ώστε να γίνει τσουνάμι. Για τη γρίπη έχουμε εμβόλια, έχουμε φάρμακα, και έχουμε κάποια μεγάλη ή μικρή ανοσία, όλοι μας.

Δώστε χρόνο στους επιστήμονες να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης του καινούριου ιού, αυτό θα γίνει, αλλά δεν προλαβαίνει το τσουνάμι. Το μόνο που έχουμε σήμερα είναι μέτρα δημόσιας υγείας και δημόσιας τάξης. Γι’ αυτό υποστηρίζω την κυβέρνηση για μάξιμουμ κινητοποίηση όλης της κοινωνίας.

*Ο Γιώργος Παυλάκης είναι γιατρός-ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή