Στους 17 οι νεκροί και 71 νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα

Στους 17 οι νεκροί και 71 νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη στρατηγική της αγοράς χρόνου για την καλύτερη προετοιμασία του ΕΣΥ και με το βλέμμα στις έρευνες για αποτελεσματική φαρμακευτική απάντηση έναντι του COVID-19, αλλά και αναμένοντας πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, συνεχίζει τη μάχη με τον κορωνοϊό η κυβέρνηση. Οπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί φαίνεται να έχουν βάλει κάποιο φρένο στη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων, όπως αυτή καταγράφεται σε άλλες χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό. «Δεν θέλω να φανώ υπεραισιόδοξος, αλλά χαίρομαι που δεν βλέπω αυτή την επιθετική, δραματική αύξηση των περιστατικών. Δεν θέλω να πω ότι δεν την περιμένω, αλλά σίγουρα αγοράσαμε χρόνο και αυτός ο χρόνος επενδύθηκε στην πραγματική ενίσχυση του συστήματος υγείας», τόνισε ο καθηγητής. Και πρόσθεσε ότι ο στόχος των μέτρων που λαμβάνονται είναι να παραμείνει όσο πιο επίπεδη γίνεται η καμπύλη εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα για τουλάχιστον 6 με 8 εβδομάδες, ώστε να δοθεί χρόνος στην παγκόσμια κοινότητα για την ανακάλυψη θεραπείας, την ανακάλυψη εμβολίου αλλά και τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός δεν αγαπάει τον καλό καιρό.

Χθες ανακοινώθηκαν 71 νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 695. Περιστατικά της νόσου έχουν εντοπιστεί σε 28 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ η πιο πληττόμενη, με 292 επιβεβαιωμένα περιστατικά, είναι η περιφερειακή ενότητα Αθηνών. Το 56% των περιστατικών είναι άνδρες, πέντε στους δέκα είναι ηλικίας 40 έως 64 ετών (49,1%) και το 26% ηλικίας 18 έως 39 ετών. Σε 114 περιπτώσεις οι ασθενείς νοσηλεύονται. Εξ αυτών, 35 είναι διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Στην πλεινότητά τους είναι άνδρες (μόνο μία γυναίκα είναι διασωληνωμένη), ενώ σε ποσοστό 74% πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο κορωνοϊός έως χθες είχε στοιχίσει τη ζωή σε 17 άτομα στη χώρα μας –14 άνδρες και 3 γυναίκες– με μέση ηλικία τα 76 έτη, ενώ 21 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα έως χθες είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό 8.000-10.000 άτομα.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι πρόκειται για μία νόσο για την οποία σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας. Στα συμπτώματα έχουν προστεθεί η απώλεια όσφρησης και γαστρεντερικά προβλήματα. «Γνωρίζουμε όμως ήδη αρκετά για το ποιες είναι οι απαραίτητες δράσεις για να μην εξαπλωθεί», σημείωσε και πρόσθεσε: «Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων θα είναι ανάλογη της τιτάνιας προσπάθειας που κάνουμε όλοι εφαρμόζοντας τα μέτρα». Στο ίδιο πλαίσιο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η πλειονότητα των πολιτών φαίνεται να ακολουθεί τις οδηγίες περιορισμού της κυκλοφορίας και τόνισε «όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τα μέτρα τόσο πιο λίγο θα διαρκέσουν».

Ενίσχυση ΕΣΥ

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε τις δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Οπως είπε, σήμερα το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας), 39 κλίνες ΜΑΦ έχουν ήδη μετατραπεί σε ΜΕΘ, έχουν προστεθεί στο σύστημα και 38 κλίνες εντατικής από στρατιωτικά νοσοκομεία και έχουν παραχωρηθεί στο ΕΣΥ επιπλέον 107 κλίνες εντατικής του ιδιωτικού τομέα (σημειώνεται ότι ήδη τα ιδιωτικά νοσοκομεία είχαν παραχωρήσει 80 κλίνες για τη γρίπη). Οι κλίνες νοσηλείας αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό ανέρχονται σε 2.185. Στα νοσοκομεία έχουν προσληφθεί και αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ έχουν εγκριθεί ακόμα 2.145 προσλήψεις ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, που αναμένεται να φτάσουν στα νοσοκομεία το επόμενο δεκαήμερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή