Κορωνοϊός: Κλήσεις… διά πάσαν νόσον

Κορωνοϊός: Κλήσεις… διά πάσαν νόσον

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κάθε πρόβλημα από ιατρικό έως… και προσωπικό τηλεφωνούν οι πολίτες στο τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας Αττικής (1110). Μια 37χρονη που έχει θερμοκρασία 37,1 και ανησυχεί μήπως έχει κολλήσει τον ιό. Ενας παππούς που θέλει κάποιος από το Κέντρο να διαβεβαιώσει τη γυναίκα του ότι στη Νίκαια δεν υπάρχει κρούσμα του ιού για να τον αφήσει να παίξει χαρτιά με τους φίλους του. Μια μάνα που αγωνιά για την κόρη της, η οποία μόλις επέστρεψε από την Αγγλία «και γυρνά από εδώ και από εκεί». Το τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο δημιουργήθηκε κυρίως για να υποδέχεται καταγγελίες φαινομένων αισχροκέρδειας και να συμβουλεύει τους πολίτες για τον κορωνοϊό. Ομως, μόνο το 3% των τηλεφωνημάτων που έχει δεχθεί αφορά φαινόμενα αισχροκέρδειας. Το 54% των κλήσεων αφορούσε θέματα υγείας, το 7% ζητούσε βοήθεια για ανθρώπους και το 36% των τηλεφωνημάτων ήταν για κάθε λογής κοινωνικά θέματα. «Παιδί μου εμείς μένουμε πέντε άνθρωποι σε ένα δυάρι. Πώς θα απομονωθεί κάποιος αν αρρωστήσει;», ρώτησε μία κυρία.

Από την προηγούμενη Δευτέρα (16/3) έως και χθες το μεσημέρι στις 2, το 1110 που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο έχει δεχθεί περισσότερες από 16.300 κλήσεις, ενώ τα τηλεφωνήματα αυξάνονται μέρα με την ημέρα. «Εως την Παρασκευή είχαμε 10.000 κλήσεις. Ομως, μέσα στο Σαββατοκύριακο δεχθήκαμε πάνω από 6.000 κλήσεις», λέει στην «Κ» η κ. Μαρία Παλιατσέα, γιατρός ακτινολόγος εξειδικευμένη στους υπερήχους, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό του συγκεκριμένου τηλεφωνικού κέντρου. Το γεγονός ότι περιφερειάρχης Αττικής είναι ο κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επίσης είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) φαίνεται ότι λειτουργεί ως «πόλος» εμπιστοσύνης για τους πολίτες.

Με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Κέντρο εργάζονται 2-3 άνθρωποι με βάρδιες, ωστόσο υπάρχει ένα δίκτυο γιατρών και ψυχολόγων που είναι διαθέσιμοι (on call) για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει. «Εχω δώσει το σταθερό μου για να είναι “ελεύθερο” το κινητό και να μπορούν να με βρίσκουν οι δικοί μου άνθρωποι. Αλλωστε, όταν δεν εργαζόμαστε, είμαστε σπίτι», λέει η κ. Παλιατσέα.

«Τηλεφώνησε μια κοπέλα προχθές. Η αδελφή της ερχόταν με το καράβι από την Ανκόνα… “Θα πάει ο μπαμπάς μου που είναι φαρμακοποιός να την πάρει από την Πάτρα” μας είπε. Η πρώτη μας συμβουλή ήταν “με κανένα τρόπο αν είναι φαρμακοποιός να μην πάει” και η δεύτερη να μείνει σε καραντίνα 14 μέρες», διηγείται η γιατρός.  

Εκτός όμως από τους πολίτες, στο Κέντρο τηλεφωνούν γιατροί και νοσηλευτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αναφέρουν δυσλειτουργίες και προβλήματα. «Μας κάλεσαν από το κέντρο υγείας Σάμου όπου δουλεύουν χωρίς μέσα ατομικής προφύλαξης. Υπάρχει έλλειψη μασκών και αντισηπτικών στα δημόσια νοσοκομεία», τονίζει η κ. Παλιατσέα.

«Μας καλούν γιατροί από νοσοκομεία και μας λένε ότι είναι πάρα πολύς ο κόσμος που πηγαίνει και ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Πολλοί έχουν δηλώσει συμπτώματα αλλά συνεχίζουν να εργάζονται». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή