Σε καραντίνα κοινότητα στην Ξάνθη

Σε καραντίνα κοινότητα στην Ξάνθη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας κρίνονται οι επόμενες ημέρες, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο βαθμός εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της διασποράς της νόσου από τους πολίτες θα κρίνει και την εικόνα που θα επικρατεί στη χώρα σε δύο εβδομάδες από σήμερα. Προς το παρόν, στην Ελλάδα δεν παρατηρείται επιθετική αύξηση στον αριθμό των νέων περιστατικών και, εκτός της γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι αρμόδιες αρχές παρεμβαίνουν ειδικά σε περιοχές όπου η κατάσταση κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου.

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τίθεται σε καραντίνα, έως τις 7 Απριλίου 2020, με κατ’ οίκον περιορισμό του πληθυσμού χωρίς καμία δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, η περιοχή της κοινότητας Εχίνου, του Δήμου Μύκης της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, όπου τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν καταγραφεί εννέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου. Οι δημοτικές αρχές, η Πυροσβεστική και οι αστυνομικές αρχές θα φροντίσουν για την τροφοδοσία των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης και για την επιτήρηση τη καραντίνας, ενώ ενισχύονται και οι δομές υγείας της Ξάνθης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε χθες 78 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, (έναντι 48 χθες, 71 τη Δευτέρα, και 94 την Κυριακή) και τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό όσων έχουν καταγραφεί στη χώρα μας σε 821. Από τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, 134 νοσηλεύονται –στην πλειονότητά τους άνδρες– ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι 53. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 67 έτη, ενώ στην πλειονότητά τους είναι άνδρες και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Χθες, άλλοι δύο ασθενείς με COVID-19 κατέληξαν. Η νόσος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 άτομα στη χώρα μας. Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 75 έτη, 18 ήταν άνδρες και 4 γυναίκες, ενώ 21 είχαν υποκείμενα νοσήματα. Στον αντίποδα, εξιτήριο από το νοσοκομείο έχουν λάβει 36 ασθενείς που έχουν θεραπευθεί. Συνολικά έως και χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 10.000 εργαστηριακές εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού στη χώρα μας.

Οπως δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, «η επιδημία συνεχίζεται στη χώρα μας χωρίς να υπάρχει μεγάλη επιθετική αύξηση», και πρόσθεσε ότι «εστία υπερμετάδοσης του ιού μπορεί να γίνει η κοινότητα στην οποία ζει ο καθένας εάν αντιμετωπίσει με ελαφρότητα την κατάσταση και νομίζει ότι δεν μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλους».

Ο καθηγητής εστίασε ιδιαίτερα στην προσοχή που πρέπει να επιδεικνύεται στην τήρηση πολύ αυστηρών μέτρων υγιεινής και κανόνων προστασίας –«δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά», όπως είπε χαρακτηριστικά στα σπίτια όπου διαβιούν ηλικιωμένοι, τους οίκους ευγηρίας και τους χώρους νοσηλείας χρονίως πασχόντων, σημειώνοντας ότι είναι οι χώροι στους οποίους δεν πρέπει να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό. Υπενθύμισε τις τραγικές εικόνες με αβοήθητους υπέργηρους τροφίμους οίκων ευγηρίας στην Ισπανία καθώς και τα πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε γηροκομεία των ΗΠΑ και σημείωσε ότι ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για τους χώρους αυτούς, που περιλαμβάνουν συστηματική εφαρμογή αυστηρών προφυλάξεων, αναστολή ομαδικών δραστηριοτήτων και καθολική απαγόρευση επισκεπτηρίου παρά μόνο για πολύ ειδικές περιπτώσεις.

Συμπληρωματικές οδηγίες

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε συμπληρωματικές οδηγίες για την απαγόρευση κυκλοφορίας, σημειώνοντας ότι όσοι φροντίζουν ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας τους, θα πρέπει σε έρθουν σε συνεννόηση με φιλοζωικές οργανώσεις και δήμους της περιοχής όπου είναι τα ζώα ώστε να αναλάβουν αυτοί τη σίτισή τους, ενώ σε περίπτωση που φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους θα μπορούν να λαμβάνουν βεβαίωση μετακίνησης για τον σκοπό αυτό από τις δημοτικές αρχές. Επίσης, διευκρίνισε ότι η βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης σε γιατρό ισχύει και για τη μετακίνηση σε κτηνίατρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή