Εκκληση από τον δήμαρχο Μυκόνου και η παγίδα για τη Φολέγανδρο

Εκκληση από τον δήμαρχο Μυκόνου και η παγίδα για τη Φολέγανδρο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 25η Μαρτίου θα σήμαινε για τη Μύκονο την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν. Τα πρώτα κρουαζιερόπλοια θα είχαν δέσει, τα μαγαζιά της Χώρας θα ξεκινούσαν να ανοίγουν, η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στον Γιαλό θα ήταν η τελευταία ευκαιρία των ντόπιων να βρεθούν μαζί, πριν το νησί κατακλυστεί από τον διεθνή τουρισμό. Φέτος ο Γιαλός ήταν έρημος. Τα κρουαζιερόπλοια στα οποία οφείλεται το 25% των αφίξεων ακύρωσαν όλα τα δρομολόγια.

Οι ετοιμασίες όμως για την τουριστική σεζόν δεν έχουν σταματήσει. Η οικοδομή βρίσκεται στο ζενίθ. Κι ενώ αυτό ακούγεται από τη μια πλευρά ως ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ως μια ένδειξη ότι οι επιχειρηματίες ελπίζουν πως η σεζόν δεν θα χαθεί, αποτελεί ταυτόχρονα και τον μεγάλο πονοκέφαλο του δημάρχου Μυκόνου. «Σταματήστε την οικοδομή», κάνει έκκληση ο Κωνσταντίνος Κουκάς σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νικόλαο Χαρδαλιά από τις 17/3/2020. «Eχω κάνει και προσωπικές εκκλήσεις στους ντόπιους επιχειρηματίες να σταματήσουν την οικοδομική δραστηριότητα. Κάποιοι αυτοβούλως το έπραξαν, άλλοι όμως εργολάβοι που έχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια παράδοσης, δεν μπορούν να κάνουν αναστολή χωρίς επίσημη κυβερνητική απόφαση», αναφέρει στην «Κ».

Περισσότεροι από 1.000 αλλοδαποί εργάτες, με ή χωρίς χαρτιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί, διαμένοντας σε συνθήκες μαζικής στέγασης, αλλά και εργαζόμενοι σε συνθήκες συγχρωτισμού. Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μείωσε ήδη κατά μεγάλο ποσοστό την προσέλευση των εργαζομένων στα εργοτάξια, αφού στην πλειονότητά τους δεν έχουν χαρτιά και δεν μπορούν να μετακινηθούν αφού δεν υπάρχει νόμιμη άδεια εργοδότη, όμως το πρόβλημα συνεχίζει να είναι υπαρκτό.

Ενα πρόβλημα που γεννάει ένα νέο πρόβλημα. Τι θα απογίνουν οι χιλιάδες αυτοί εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι στο νησί και χωρίς μεροκάματο; «Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο Δήμος Μυκόνου έχει ήδη εκπονήσει και ξεκινάει την υλοποίηση ενός σχεδίου για τη δημιουργία συσσιτίου για τους εργαζομένους αυτούς, αλλά και για την κάλυψή τους σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Μετακίνηση μόνιμων κατοίκων

Οι 280 χειμερινοί κάτοικοι του νησιού έγιναν σταδιακά 380 μετά την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία πριν από δύο εβδομάδες. Και ο φόβος να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το Πάσχα που πλησιάζει μεγαλώνει. «Η απόφαση να επιτραπεί η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων με το πλοίο της γραμμής κρύβει μια μεγάλη παγίδα. Οι δηλωμένοι μόνιμοι κάτοικοι είναι τριπλάσιοι του πραγματικού αριθμού των χειμερινών κατοίκων», λέει στην «Κ» ο Κυριάκος Μαρινάκης, δημοτικός σύμβουλος Φολεγάνδρου και ξενοδόχος. Οι εκκλήσεις στη σελίδα Facebook του δήμου είναι τακτικές, καθώς οι νεοαφιχθέντες δεν μπήκαν σε οικειοθελή καραντίνα, αλλά και οι γηραιότεροι συνεχίζουν να σχηματίζουν πηγαδάκια παρά τα κλειστά καφενεία. Ο έλεγχος είναι δύσκολος. «Δύο αστυνομικοί υπάρχουν στο νησί. Ο ένας βρίσκεται σε καραντίνα και ο δεύτερος καλείται να ελέγξει γείτονες και φίλους. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά στη μικρή μας κοινότητα», τονίζει ο κ. Μαρινάκης. Οι δυνατότητες περίθαλψης είναι ελάχιστες. Αυτή τη στιγμή στο νησί υπάρχει μια νεαρή αγροτική ιατρός, μια γιατρός από τους Γιατρούς του Κόσμου κι ένα φαρμακείο που υπολειτουργεί, ενώ πριν από λίγες μέρες διαμορφώθηκε ένας χώρος απομόνωσης για ένα άτομο. «Δεν μπορεί η διάθεσή σου να είναι καλή. Να βλέπεις τους ανθρώπους να βγαίνουν από το καράβι και αντί να τους αγκαλιάζεις που ανταμώνεις έπειτα από μήνες, να αποφεύγεις να τους συναντήσεις», αναφέρει απογοητευμένος. «Η δική μας έκκληση προς την πολιτεία από την αρχή της κρίσης ήταν να έρχεται μόνο το πλοίο της γραμμής με προμήθειες. Πριν και από τον τουρισμό, πρέπει να διασφαλίσουμε την υγεία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή