Τεχνολογική «βοήθεια στο σπίτι»

Τεχνολογική «βοήθεια στο σπίτι»

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητήρες για την παρακολούθηση ηλικιωμένων ατόμων με άνοια και τηλεφροντίδα με συσκευές καθημερινού τσεκάπ στα Τρίκαλα, σινεφίλ βραδιές στο σπίτι στην Καλαμάτα, καθώς η κίνηση έχει περιοριστεί στο ελάχιστο στην πόλη, ούτε περπάτημα στην παραλία ούτε ποδήλατα. Στον Βόλο, όπου όλοι έχουν συμμορφωθεί και ελάχιστοι κυκλοφορούν στους δρόμους, λειτουργούν πολύ καλά τα τρία «τηλε»: τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, τηλεδιασκέδαση.

Με μπροστάρη την τεχνολογία

Με βοηθό την τεχνολογία και με καλή οργάνωση, τα Τρίκαλα έχουν αποδείξει πως καταφέρνουν να ξεχωρίσουν. Στην εποχή του κορωνοϊού, εφάρμοσαν online δραστηριότητες και πέτυχαν να προσφέρουν βοήθεια σε μεγαλύτερη κλίμακα σε διάφορες ομάδες πολιτών. «Προσπαθήσαμε να συντονίσουμε ηλεκτρονικά όλες τις υπηρεσίες του δήμου, ώστε να αποτρέψουμε τον κόσμο να έρχεται στο δημαρχείο», εξηγεί στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του δήμου, Θανάσης Μιχαλάκης. «Ενεργοποιήσαμε τηλεφωνικές γραμμές για συγκεκριμένες ανάγκες, για παράδειγμα μια γραμμή για πολεοδομικά ζητήματα, άλλη μία για έγγραφα, πιστοποιητικά. Τροποποιήθηκε το ωράριο του ΚΕΠ, ενώ ζητήσαμε από τη Δημοτική Αστυνομία να κατευθύνει τον κόσμο έτσι ώστε να μη συνωστίζονται στις υπηρεσίες. Αυτό λειτούργησε αρκετά καλά.

Για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες ενισχύθηκε το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” με πρόσθετο προσωπικό και από άλλες υπηρεσίες. Ετσι οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν όλες τους τις ανάγκες, αναλαμβάνουν να εκδίδουν για λογαριασμό τους συνταγές χωρίς επίσκεψη σε γιατρό, να πηγαίνουν στο φαρμακείο ή να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια και είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και πιθανές συναλλαγές με το Δημόσιο, καθώς οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευαίσθητοι πρέπει να μένουν εντός. Ακόμη, ενεργοποιήσαμε το Active Age, ένα πρόγραμμα για ηλικιωμένους που εμφανίζουν σημάδια άνοιας.

Τοποθετούμε ειδικούς αισθητήρες στο σπίτι ώστε να προλαβαίνουμε πιθανά καθημερινά ατυχήματα, όπως να μείνει η πόρτα τους ανοιχτή με κίνδυνο να βγουν έξω, ή να αφήσουν τη βρύση ανοιχτή με κίνδυνο να πλημμυρίσουν, ή το μάτι της κουζίνας αναμμένο. Τώρα που οι επισκέψεις απαγορεύονται, κάπως πρέπει να τους προστατέψουμε. Εχουμε ήδη τοποθετήσει αισθητήρες σε δύο σπίτια. Παράλληλα, τίθεται σε λειτουργία και το πρόγραμμα E-health για τηλεφροντίδα. Εφοδιάζουμε τον ηλικιωμένο ασθενή με μια συσκευή, το τηλεπιεσοσακχαρόμετρο, με το οποίο μπορεί αυτός να μετράει την πίεση ή το σάκχαρο από το σπίτι του και να στέλνει με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού, τα αποτελέσματα στον θεράποντα γιατρό μέσω bluetooth. Καθώς την περίοδο αυτή οι γιατροί είναι επιφορτισμένοι με την πανδημία, είναι δύσκολο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, όμως ελπίζουμε πως  σύντομα θα ανταποκριθούν», σημειώνει ο κ. Μιχαλάκης.

Επίσης, οι άνθρωποι του δήμου τοποθέτησαν ταΐστρες σε κεντρικά σημεία για τα αδέσποτα ζώα και μοίρασαν φαγητό πόρτα πόρτα στα σπίτια των δικαιούχων κοινωνικής μέριμνας.

Για να προστατεύσουν τους υπαλλήλους φρόντισαν να ανασχεδιάσουν κάποια δρομολόγια και διαδρομές με σκοπό να μειώσουν το ωράριό τους. Εδωσαν στους πολίτες οδηγίες για την ώρα που θα πρέπει να έχουν κατεβάσει τα απορρίμματα στους κάδους. Τέλος, στην ιστοσελίδα του δήμου δημιουργήθηκε υποκατηγορία για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι.

«Δεν κουνάμε ρούπι από τα ταμπούρια μας»

Για πρώτη φορά η σημαντική για την πόλη της Καλαμάτας γιορτή της απελευθέρωσης, που τελείται κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου, ματαιώθηκε. Ούτε τελετή ούτε αναπαράσταση. Στο πνεύμα των ημερών, ο Βασίλης Βαρέλας, ένας ντόπιος που μοιάζει εξωτερικά στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και κάθε χρόνο τέτοια μέρα φοράει την παραδοσιακή στολή του, κάλεσε τους Καλαματιανούς διαδικτυακά, μέσω Facebook, να μείνουν σπίτι. «Δεν το κουνάμε ρούπι από τα ταμπούρια μας, για να μην μας βρει κακό βόλι. Πρέπει όλοι να μείνουμε μέσα για να είμαστε καλά του χρόνου να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Επανάστασης», πρότεινε.

Η κίνηση έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, ούτε περπάτημα στην παραλία ούτε ποδήλατα. «Υπάρχει προβληματισμός για την υγεία και την ασφάλεια και παρότι εδώ έχουμε σχετική άπλα, οι περισσότεροι παραμένουν πειθαρχημένοι και εντός σπιτιού. Οσο ο καιρός ήταν ζεστός ο κόσμος ήταν πιο θαρραλέος, όμως μετά την απαγόρευση όλοι είναι μέσα», λέει ο Βασίλης Παπαευσταθίου, συνιδρυτής της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, που έχει αναγκαστεί να διακόψει τις προβολές και προτρέπει τα μέλη να συνεχίσουν τις σινεφίλ βραδιές στο σπίτι. «Η τέχνη μπορεί να ταξιδέψει, έτσι αποφασίσαμε να προτείνουμε μία ταινία για κάθε μέρα, που υπάρχει ήδη στο Διαδίκτυο, ώστε να τη βλέπουν από το σπίτι», συνεχίζει. Από την παράσταση «Μεγάλη χίμαιρα» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου μέχρι κλασικά νουάρ, όπως το «Πιο δυνατός από τον διάβολο» του Τζον Χιούστον, με πρωταγωνιστές το καυτό δίδυμο Μπόγκαρτ – Λολομπριτζίτα, μέσω της πλατφόρμας του Facebook ανακοινώνουν την προτεινόμενη ταινία. «Από τα σχόλια που λαμβάνουμε βλέπουμε πως ο κόσμος προτιμάει αυτή την περίοδο να βλέπει ταινίες ανάλαφρες, χωρίς προβληματισμό», σημειώνει ο κ. Παπαευσταθίου.

«Είναι όλα σε μια αναμονή»

«Με μόλις ένα κρούσμα στην πόλη, κι όμως είμαστε πολύ φοβισμένοι. Συμμορφώθηκαν όλοι γρήγορα. Απαγορεύτηκαν οι βόλτες στην παραλία και στο δάσος, στο κέντρο υπάρχει πολύ μικρή ροή στην κίνηση. Πολύς κόσμος δεν βγαίνει ούτε καν για άσκηση. Κάποιοι κάνουμε τηλεργασία, άλλοι έχουμε πάρει άδεια ειδικού σκοπού για να είμαστε με τα παιδιά μας. Φίλοι που δουλεύουν στη διασκέδαση ή στον πολιτισμό περιμένουν, είναι όλα σε μια αναμονή», περιγράφει η Ελένη Χρυσοπούλου, υπεύθυνη διοργάνωσης του Cinedoc Βόλου, που δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. «Λόγω της αναστολής λειτουργίας των κινηματογράφων χάσαμε δύο σημαντικές προβολές για την κοινότητα που αγαπάει τα ντοκιμαντέρ, έτσι αποφασίσαμε να ανεβάσουμε στο Cinedoc τις προβολές που δείξαμε φέτος, στην κατηγορία on demand, με πολύ μικρό αντίτιμο. Εχουμε στηριχθεί πολύ στην τεχνολογία όλοι. Τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, ας βάλουμε και τηλεδιασκέδαση στη ζωή μας», προτείνει η ίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή