Μείωση του αριθμού των κρατουμένων στις φυλακές

Μείωση του αριθμού των κρατουμένων στις φυλακές

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστική μείωση  του αριθμού των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού πρότεινε στο αρμόδιο υπ. Προστασίας του Πολίτη η Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων, ενώ το υπ. Δικαιοσύνης έλαβε μέτρα προστασίας της υγείας δικαστών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων που καλύπτουν τις έκτακτες ανάγκες λειτουργίας των δικαστηρίων.

Ηδη, το υπ. Δικαιοσύνης παρέλαβε, όπως ανακοίνωσε χθες, μεγάλη ποσότητα αντισηπτικών (6.000 φιάλες του μισού κιλού) και 5.000 μάσκες υψηλής ποιότητας όπως και γάντια, τα οποία θα διατεθούν σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικούς υπαλλήλους μέσω των ανωτάτων δικαστηρίων. Τα δικαστήρια, άλλωστε, υπολειτουργούν μόνον για τα επείγοντα, ενώ και ο αριθμός των υπαλλήλων που συνεχίζει να εργάζεται είναι εξαιρετικά μειωμένος.

Παράλληλα, η Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων (πρόεδρός της ο καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος) πρότεινε σειρά μέτρων για σημαντική μείωση του αριθμού των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, μέτρα που όπως υποστηρίζει, έχουν ληφθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ.

Μεταξύ αυτών προτείνεται η αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους των υποδίκων, όσων δηλαδή κρατούνται προσωρινά πριν δικαστούν, εκτός ολίγων εξαιρέσεων. Επίσης η αποφυλάκιση όλων όσοι εκτίουν ποινές φυλάκισης και είναι πάνω από 70 χρόνων, ανεξάρτητα από την ποινή που τους έχει επιβληθεί, εκτός από εκείνους που έχουν καταδικαστεί για σειρά αδικημάτων που είναι βαριά ή έχουν μεγάλη ηθική απαξία, όπως ανθρωποκτονίες, βιασμοί κ.λπ.

Ακόμη προτείνονται η αποφυλάκιση και η επιβολή περιοριστικών όρων για όσους έχουν καταδίκες έως δέκα χρόνια κάθειρξη, εκτός εκείνων που έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα (κατά ανηλίκων, βιασμούς κ.λπ.) και την έκτιση της ποινής τους κατ’ οίκον.

Πάντως, προς το παρόν στον χώρο των δικαστηρίων τα οποία υπολειτουργούν, τα κρούσματα είναι ελάχιστα, ενώ από το υπ. Δικαιοσύνης έχει δοθεί άτυπα η κατεύθυνση προς όλα τα δικαστήρια κατά τον χρόνο της απομόνωσης των δικαστών στο σπίτι να εκδοθούν οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να μην καταρρεύσει το δικαστικό σύστημα που έτσι κι αλλιώς παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή