Επιστροφή στα βασικά

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και ξαφνικά η απλή ερώτηση «τι έχουμε για φαγητό» απέκτησε νέο νόημα. Η επιδημία του κορωνοϊού, η κοινωνική απόσταση, η καραντίνα στο σπίτι είναι μια ευκαιρία για αλλαγές –προς το καλύτερο είναι το ζητούμενο– σε διατροφικές συνήθειες αλλά και στη διαχείριση της πρώτης ύλης.

Ναι, δεν μπορούμε να έχουμε ό,τι θέλουμε τη στιγμή που το θέλουμε. Πρέπει να σκεφτούμε αλλιώς, να επινοήσουμε λύσεις, να βολευτούμε με ό,τι υπάρχει, να κάνουμε συνδυασμούς με σοφία και οικονομία, να κάνουμε αγορές με προγραμματισμό, με λίγα λόγια να επιστρέψουμε στα βασικά.

«Είναι ευκαιρία να μάθω να μαγειρεύω. Κι όταν τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια, μπορεί να έχει μείνει κάτι πραγματικά καλό. Μπορεί η κουζίνα να μη φαίνεται πλέον στα μάτια μου το περιττό δωμάτιο του σπιτιού», μου έλεγε πριν από λίγες ημέρες μια στενή φίλη, φανατική τού «τρώω έξω ή τρώω μέσα κάτι που μου έρχεται απέξω».

Τη φανταζόμουν να προσπαθεί στην κουζίνα της, το πιο «ζωντανό» δωμάτιο του σπιτιού μας στην εποχή της καραντίνας. Συμβουλές, προτάσεις, υλικό υπάρχουν άφθονα. Με μια απλή περιήγηση στο Διαδίκτυο βρίσκει κανείς θησαυρούς. Μερικοί από τους σημαντικότερους σεφ του κόσμου αυτές τις μέρες έχουν αφήσει τους αφρούς και τις περίτεχνες και πολύπλοκες συνταγές και προτείνουν από τα κανάλια τους απλές συνταγές, εύκολα πιάτα για το καθημερινό τραπέζι.

Συμβουλεύουν να δούμε στη μαγειρική μια διέξοδο. Να μην την εκλάβουμε ως αγγαρεία αλλά ως μια δημιουργική διαδικασία, είτε βρισκόμαστε μόνοι στο σπίτι είτε με άλλους. Υπάρχουν κι αυτοί που προσεγγίζουν τη μαγειρική με όρους λάιφσταϊλ, σελέμπριτι που ποζάρουν μακιγιαρισμένα στις κουζίνες τους να βράζουν μακαρόνια.

Δεν μιλάμε γι’ αυτούς που στην καραντίνα βρήκαν άλλη μια ευκαιρία να θρέψουν τον ναρκισσισμό τους, αλλά για όσους κατανοούν την ουσιαστική πρόκληση. Επιστροφή στα βασικά. Στις ρίζες. Στην ουσία. Και αυτή δεν είναι άλλη από το να προσέχουμε τον εαυτό μας, να προσέχουμε αυτούς που αγαπάμε. Στους γονείς ιδιαίτερα δίνεται μια χρυσή ευκαιρία να μάθουν στα παιδιά τους πώς να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και κυρίως να τους διδάξουν πώς ταΐζεις όσους αγαπάς με σοφία και μέτρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή