Αποσωληνώθηκαν οι τέσσερις πρώτοι ασθενείς με κορωνοϊό

Αποσωληνώθηκαν οι τέσσερις πρώτοι ασθενείς με κορωνοϊό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κερδίζουμε μικρές μάχες κάθε μέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται». Με αυτόν τον τρόπο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε χθες ότι οι πρώτοι τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό που είχαν εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη χώρα μας αποσωληνώθηκαν, καθώς η κατάσταση της υγείας τους βελτιώθηκε. Πρόκειται για ασθενείς ηλικίας από 52 έως 67 ετών, δύο εκ των οποίων είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι η τροχιά της επιδημίας στην Ελλάδα παραμένει ελεγχόμενη, χαρακτηρίζοντας τις επόμενες εβδομάδες εξαιρετικά κρίσιμες και τόνισε ότι η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική προσπάθεια όλων μας έχει γλιτώσει μέχρι τώρα τη χώρα μας από μεγάλο αριθμό νεκρών και σοβαρή επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Χθες ανακοινώθηκαν 74 νέα κρούσματα COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέρχεται σε 966. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 66 ασθενείς, εκ των οποίων 65 είναι διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των θυμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ήταν 28 έως χθες το βράδυ. Στη συντριπτική πλειονότητά τους ήταν ασθενείς ηλικιωμένοι – ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων ήταν τα 73 έτη ή ήταν άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Εξιτήριο από το νοσοκομείο έχουν λάβει 52 άτομα. Μεταξύ αυτών και η πρώτη μητέρα που ενώ είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό γέννησε ένα υγιέστατο και αρνητικό στον ιό παιδί. Εως χθες είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 13.477 διαγνωστικές εξετάσεις για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Ο κ. Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση αναφέρθηκε και στα νέα τεστ αντισωμάτων για τα οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας ότι αυτά δεν συστήνονται για το ευρύ κοινό. Οπως διευκρίνισε, μπορεί ένα θετικό αποτέλεσμα να είναι ψευδώς θετικό λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν αυτή την εποχή και ένα αρνητικό αποτέλεσμα να δώσει λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας, ενώ σημείωσε ότι οι πλέον αξιόπιστες εξετάσεις είναι οι μοριακές, που προκρίνονται σε όλα τα συστήματα υγείας. «Στη μάχη με τον ιό θέλουμε πραγματικά δεδομένα», σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό, χθες ανακοινώθηκε ότι ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ προχωρεί στην ενίσχυση της εργαστηριακής διερεύνησης και επιτήρησης των κρουσμάτων COVID-19 μέσω χρηματοδότησης των εργαστηρίων Μικροβιολογίας (υπεύθυνος καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής) και Επιδημιολογίας, Υγιεινής, Ιατρικής Στατιστικής (υπεύθυνος επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης) με το ποσό των 335.000 ευρώ έκαστο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από την ερχόμενη εβδομάδα, έξι κέντρα υγείας του Λεκανοπεδίου, συγκεκριμένα τα Αλεξάνδρας, Βύρωνα, Ραφήνας, Περιστερίου, Καλυβίων και Καμινίων, θα λειτουργούν ως κέντρα COVID-19. Οπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τα κέντρα αυτά θα είναι διασυνδεδεμένα με νοσοκομεία αναφοράς και θα παρέχουν υπηρεσίες σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα από τον νέο κορωνοϊό.

Στο μεταξύ, χθες ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς. Πρόκειται για 35 σκευάσματα ογκολογικά και για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, που αντιστοιχούν σε 85 κωδικούς ΕΟΦ. Οι ασφαλισμένοι, αφού παραλάβουν τη συνταγή από τον γιατρό ή ενημερωθούν για τον κωδικό της συνταγής – barcode, υποβάλλουν τη σχετική αίτηση μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου https://fykrandevou.eopyy.gov.gr με τη χρήση κωδικών Taxisnet και του ΑΜΚΑ, επιλέγοντας συγκεκριμένο φαρμακείο από το οποίο επιθυμούν να παραλάβουν το φάρμακό τους. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία και τη λίστα των φαρμάκων στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή