Χωρίς οχύρωση η πρωτοβάθμια περίθαλψη

Χωρίς οχύρωση η πρωτοβάθμια περίθαλψη

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι γιατροί στα νοσοκομεία διστάζουν να εξετάσουν κρούσματα ύποπτα για κορωνοϊό. Τέτοιες αναστολές υπήρχαν και σε ιδιώτες γιατρούς, που σε πολλές περιπτώσεις αρνούνται να επισκεφθούν άτομα όταν παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας ίωσης που «μπορεί να είναι, αλλά μπορεί και να μην είναι κορωνοϊός». Την περασμένη εβδομάδα, ένας μεγάλος αριθμός ιατρικών συλλόγων της χώρας (17) ζήτησαν από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για μέτρα ατομικής προστασίας. «Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι γιατροί δεν εξετάζουν κρούσματα κορωνοϊού», λέει στην «Κ» η Αννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Είναι υποχρέωση του κράτους να εξοπλίζει ιδιώτες γιατρούς; Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, έτσι γίνεται σε όλον τον κόσμο, αφού χωρίς τη συμβολή των λειτουργών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν είναι εύκολο να ανακοπεί το κύμα των ανθρώπων που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και στρέφονται στα νοσοκομεία. Τέτοιες ελλείψεις παρουσιάζονται και σε άλλα συστήματα υγείας με πολύ καλύτερη οργάνωση, όπως συμβαίνει στα ιατρεία του Βερολίνου, της Βιέννης και του Παρισιού. Τα ασφαλιστικά ταμεία στο Βερολίνο καλούν τους πολίτες να μιλούν με τις υπηρεσίες υγείας της πόλης τηλεφωνικά προτού στραφούν στις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στα νοσοκομεία. Για τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ισχύει η γενική εντολή του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, που έχει αναλάβει στη Γερμανία τον ρόλο της επιτροπής Τσιόδρα:

«Το πόσο καιρό θα μείνει ένας γιατρός ή μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού εκτός υπηρεσίας επειδή κόλλησε προσαρμόζεται στις ανάγκες σε προσωπικό για την περίθαλψη όσων έχουν αρρωστήσει», αναφέρει το ινστιτούτο. Σε απλά ελληνικά, προτεραιότητα είναι η περίθαλψη έναντι της ασφάλειας του προσωπικού.

«Μόνο με ραντεβού»

O παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας από την Πάτρα συνεχίζει και δέχεται παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα ασθένειας, αλλά επιμένει ότι το σημαντικότερο μέτρο προστασίας, εκτός από τη χρήση μάσκας, αντισηπτικών και την απομάκρυνση όλων των αντικειμένων από το ιατρείο (π.χ. παιχνίδια), «είναι να μην έρχεται ο οποιοσδήποτε ασθενής που κάνει επίσκεψη μαζί με τον επόμενο ή την επόμενη. Χωρίς τηλεφωνικό ραντεβού, ώστε να έρχεται ένας ένας στο ιατρείο, δεν λειτουργούμε, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει ο ένας τον άλλο». Ο κ. Δαρζέντας θεωρεί ότι το κλείσιμο των σχολείων έχει συμβάλει στο να μειωθούν δραστικά οι εποχικές ιώσεις στους μαθητές. Ο ίδιος χρειάστηκε να καταφύγει σε κατάστημα με είδη κήπου και έπιπλα «do it yourself» (κάν’ το μόνος σου) για να προμηθευτεί τα σχετικά γυαλιά που οι γιατροί των νοσοκομείων αποκαλούν «ασπίδες».

Στη Δυτική Μακεδονία, οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας στράφηκαν στα καταστήματα γεωργικών ειδών, όπου υπήρχαν μάσκες και στολές για τους αγρότες που ραντίζουν. Παρ’ όλα αυτά, σε κέντρα της επιδημίας όπως η Καστοριά, επτά ιδιωτικά ιατρεία χρειάστηκε να κλείσουν την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι γιατροί ήρθαν σε επαφή με ασθενείς που εμφάνιζαν ύποπτα συμπτώματα.

Εντοπίζουμε τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς, καθ’ οδόν προς το γραφείο της αντιπεριφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για να ζητήσει μάσκες. Η αντιπεριφέρεια είναι δύσκολο να τις εξασφαλίσει για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τουλάχιστον εκείνες που παρέχουν αυξημένη προστασία. «Εχουν χειρουργικές μάσκες, αλλά όχι τις άλλες με τα φίλτρα», λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μέλη του συλλόγου του, ιδιώτες γιατρούς της Καστοριάς. Τις ημέρες πριν από την έναρξη της κρίσης αναγκάσθηκε να κλείσει πέντε ιατρεία που είχαν «μολυνθεί», αλλά κάποια από αυτά λόγω της παρέλευσης της καραντίνας ξανανοίγουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή