Στους 32 οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ελλάδα, 95 νέα κρούσματα – Σωτ. Τσιόδρας: Είμαστε στο καλό σενάριο

Στους 32 οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ελλάδα, 95 νέα κρούσματα – Σωτ. Τσιόδρας: Είμαστε στο καλό σενάριο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 32 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τακτική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 95 επιβεβαιωμένα κρούσματα γεγονός που ανεβάζει το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας σε 1.061.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι, όπως είπε, τα 66 έτη. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 69 άτομα βρίσκονται διασωληνωμένα στην εντατική ενώ πέντε έχουν βγει από την ΜΕΘ. 

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε, επίσης, ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές σε ό,τι αφορά τον κορωνοιό στη χώρα μας, γι' αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή, ενώ πρόσθεσε ότι: «είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν».

Η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε, μιλώντας για το φαινόμενο της Ιταλίας, ότι «όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν λίγο χαλαρώσεις, θα σου ξαναεπιτεθεί με μανία».

Τα συμπτώματα και πότε θα μας προβληματίσουν

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε ότι «ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κάποιος σοβαρά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι οι 5 μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία όταν αυτή είναι απαραίτητη είναι οι 7 ημέρες». Όσον αφορά τον θάνατο κάποιου που νοσεί από κορωνοϊό, φαίνεται ότι αυτός επέρχεται 14 με 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης, γι' αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, η μέση διάρκεια παραμονής είναι οι 10 ημέρες σύμφωνα με τα ίδια διεθνή δεδομένα, αλλά και την παρατήρηση στη χώρα μας, όπως εξήγησε.

Τα νεότερα για τη φαρμακευτική αγωγή

Για τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι από ειδική επιτροπή έχουν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες στους γιατρούς, οι οποίες θα επανεξετάζονται όσο θα αναφέρονται νέα στοιχεία για τη θεραπεία από τη διεθνή πρακτική και συμπλήρωσε: «η επιτροπή αυτή υιοθέτησε επίσης ειδικές οδηγίες για την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής στους ασθενείς που νοσηλεύονται». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κύριος Τσιόδρας στην «κάποια» όπως είπε καρδιοτοξικότητα που έχει ο κορωνοϊός. Μίλησε για το λόγο αυτό για τη χορήγηση της Κολχικίνης που χορηγείται ήδη για την περικαρδίτιδα, λέγοντας πως «το φάρμακο αυτό ενδέχεται να έχει κάποια δράση στους ασθενείς με κορωνοϊό για να προστατευθεί η καρδιά. Θα το δώσουμε στο πλαίσιο ενός αυστηρού πρωτοκόλλου».

«Περιορίστε τον φόβο για το δικό σας καλό»

«Είναι πολύ σύνηθες και λογικό να έχουμε φόβο για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για πιθανή μόλυνση από την ασθένεια και τη μετάδοση της» συνέχισε ο εκπρόσωπος τους υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αναφερόμενος στη θωράκιση της ψυχικής υγείας όλων μας.

Ο ίδιος συνέστησε να περιορίσουμε τη συνεχόμενη έκθεση μας σε ειδήσεις, να επικοινωνούμε με σημαντικούς για εμάς ανθρώπους και να διατηρούμε το υποστηρικτικό αυτό δίκτυο, να φροντίσουμε για μια ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος, επαρκή ξεκούραση και σωματική άσκηση όσο αυτό είναι δυνατό και να μην μένουμε μόνοι.

«'Άλλο κοινωνική απόσταση και άλλο απομόνωση και μοναξιά» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή