Εκκλησίες: παράταση της απαγόρευσης έως τις 11 Απριλίου

Εκκλησίες: παράταση της απαγόρευσης έως τις 11 Απριλίου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και το Σάββατο 11 Απριλίου, του Λαζάρου, παρέτεινε η κυβέρνηση τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τους ναούς και γενικά τους χώρους λατρείας στη χώρα, για την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση, προς το παρόν, δεν συνέπλευσε με τα βασικά αιτήματα του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, μεταξύ των οποίων να λειτουργούν οι ναοί κεκλεισμένων των θυρών με έναν ιερέα. Και αυτό διότι εκτιμήθηκε πως κάτι τέτοιο θα μετέδιδε μήνυμα χαλάρωσης των μέτρων, με τους πιστούς να πιέζουν τους τοπικούς ιερείς να τους δεχθούν στη λειτουργία.

Σε ανοιχτό διάλογο

Από την άλλη, πάντως, χθες η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως ανέφερε (ΕΡΤ) ότι υπάρχει πρόθεση να εισακουσθεί το αίτημα για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. «Θα εξετάσουμε λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, εάν οι συνθήκες θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και βέβαια, με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο», δήλωσε. Βέβαια, είναι πρόδηλο πως τα γενικά περιοριστικά μέτρα θα παραταθούν εκ νέου, φτάνοντας και μετά το Πάσχα.

Με το θέμα των νέων συνθηκών για την Εκκλησία εκτιμάται ότι θα ασχοληθεί και η τακτική μηναία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία θα γίνει αύριο με τηλεδιάσκεψη και θα είναι ημερήσια αντί για τριήμερη.

Ειδικότερα, η διάρκεια των μέτρων για την αναστολή λειτουργίας των χώρων λατρείας στην Ελλάδα, τα οποία ελήφθησαν στις 16 Μαρτίου, ολοκληρωνόταν χθες 30 Μαρτίου. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Παιδείας-Θρησκευμάτων και Υγείας που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η αναστολή λατρευτικών συνάξεων παρατείνεται μέχρι και το Σάββατο 11 Απριλίου.

Η μόνη τροποποίηση που έγινε στην νέα ΚΥΑ σε σχέση με την πρώτη, αφορά την προσθήκη της δυνατότητας και διαδικτυακής μετάδοσης λειτουργίας από τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, το οποίο αναμεταδίδει τη λειτουργία. Ωστόσο, δεν έγιναν δεκτά τα άλλα αιτήματα που είχε υποβάλει ο Αρχιεπίσκοπος με επιστολή του από τις 26 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος ζητούσε να επιτραπεί η τέλεση ιερών ακολουθιών  και θείων λειτουργιών από έναν και μόνο ιερέα στους ναούς της χώρας, χωρίς τη συμμετοχή πιστών. Οπως ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος στην επιστολή του προς την κ. Κεραμέως, «τούτο θα συντελέσει καθοριστικά στη διατήρηση της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας, διότι η αίσθηση ότι η Εκκλησία λειτουργεί, έστω και χωρίς τη φυσική τους παρουσία, αποτελεί πηγή πνευματικής δύναμης και αισιοδοξίας. Απολύτως απαραίτητη είναι η ίδια πρόβλεψη για τους ναούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων».

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος ζητούσε να επιτραπεί η τέλεση ιερών ακολουθιών ή θείων λειτουργιών στα μοναστήρια και στα ησυχαστήρια στις μονές, κεκλεισμένων των θυρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή