Περικοπή ύλης Πανελλαδικών

Περικοπή ύλης Πανελλαδικών

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η περικοπή της ύλης των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων και αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι το εύρος της μείωσης. Σε αυτό παραπέμπει η χθεσινή εξαγγελία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ότι οι υποψήφιοι θα εξετασθούν μόνο στην ύλη την οποία διδάχθηκαν και θα διδαχθούν στο σχολείο και όχι διαδικτυακά. Για τον χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι θα γίνουν τον Ιούνιο ή, το αργότερο, τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην ΕΡΤ, συνέδεσε για μία ακόμη φορά την επαναλειτουργία των σχολείων και τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων με  τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού. «Περιμένουμε από τους ειδικούς να μας πουν πότε οι υποψήφιοι μπορούν να βρεθούν σε μια αίθουσα από κοινού, ακόμη και με μικρότερο αριθμό υποψηφίων μέσα σε μια αίθουσα», είπε η κ. Κεραμέως, και πρόσθεσε πως «ακόμη και εάν τα σχολεία αργήσουν να ανοίξουν, αυτό δεν θα έχει επιβάρυνση στους υποψηφίους. Ακόμη και αν τα σχολεία ανοίξουν τον Μάιο, θα προχωρήσουμε κανονικά σε Πανελλαδικές Εξετάσεις, που θα γίνουν όσο πιο κοντά γίνεται στην καθιερωμένη ημερομηνία έναρξης, δηλαδή αρχές Ιουνίου. Οι εξετάσεις θα γίνουν Ιούνιο ή Ιούλιο». Ως προς το ενδεχόμενο οι εξετάσεις να μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι «η προσπάθειά μας είναι να μη γίνουν το Σεπτέμβριο. Η μόνη περίπτωση που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο είναι εφόσον οι ειδικοί μάς απαγορεύσουν να βρίσκονται οι υποψήφιοι μέσα στην ίδια αίθουσα το καλοκαίρι. Αυτός είναι ο λόγος που μπορώ να φανταστώ αυτή τη στιγμή, για τον οποίο δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε εξετάσεις μέσα στο καλοκαίρι».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η ύλη στην οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών είναι αυτή που θα έχουν διδαχθεί στην κανονική φυσική τάξη. Ουσιαστικά, πρόκειται για μείωση της ύλης, καθώς θα είναι η ύλη στην οποία σταμάτησαν τα σχολεία πριν από το κλείσιμό τους και ό,τι διδαχθεί μετά το άνοιγμά τους. Αυτό φυσικά αλλάζει τα πλάνα των υποψηφίων, οι οποίοι πλέον θα κάνουν αποκλειστικά επαναλήψεις των όσων διδάχθηκαν πριν από το κλείσιμο του σχολείου τους. Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας προχωρεί στα τελευταία βήματα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των μαθητών. Χθες, στην ΕΡΤ2 άρχισε η εκπαιδευτική τηλεόραση για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, ενώ προχωρεί και η διαδικασία της σύγχρονης εκπαίδευσης, με ψηφιακή τάξη. Χθες, επίσης, ολοκληρώθηκε η δεύτερη προθεσμία εγγραφής στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Συγγράμματα με courier

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πανεπιστήμια έχουν προχωρήσει στην οργάνωση διαδικτυακών μαθημάτων για το εαρινό εξάμηνο. Βέβαια, το ζήτημα είναι πώς οι φοιτητές θα προμηθευτούν τα συγγράμματα του τρέχοντος εξαμήνου, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο, δηλαδή κατά την έναρξη των περιοριστικών μέτρων. Σε έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα η διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, με την υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον. Επίσης, οι εκδότες αποφάσισαν να επωμισθούν, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της προετοιμασίας, της συσκευασίας και της αποστολής των βιβλίων.

Τέλος, από μερίδα φοιτητών συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της απόφασης για κλείσιμο των φοιτητών εστιών, καθώς δεν μπορούν όλοι οι φοιτητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους (π.χ. εργαζόμενοι, μετανάστες, ορφανοί, άποροι). Οι φοιτητές, μάλιστα, δηλώνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν την εστία. Βέβαια, στις 23/3 το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την παροχή ξενοδοχείων σε όσους αδυνατούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή