Καμία παράταση στην αναστολή των αιτήσεων ασύλου

Καμία παράταση στην αναστολή των αιτήσεων ασύλου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα υπάρξει παράταση της αναστολής κατάθεσης αιτήσεων ασύλου, η οποία λήγει σήμερα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας χθες. «Ηδη είμαστε σε ένα άλλο επίπεδο προστασίας, όπως γνωρίζετε, όλων των ευρωπαϊκών συνόρων από εισροές από τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αρα, κατηγορηματικά δεν θα παραταθεί ο ένας μήνας που είχε προβλεφθεί για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου», ανέφερε.

Η αναστολή κατάθεσης ασύλου είχε επιβληθεί με ΠΝΠ με ισχύ από 1ης Μαρτίου και είχε διάρκεια εφαρμογής ενός μηνός. Την περίοδο αυτή έφτασαν στα ελληνικά νησιά περίπου 2.000 άτομα από την Τουρκία, τα οποία έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, σε κλειστές δομές στη Μαλακάσα και στις Σέρρες. Σύμφωνα με την ΠΝΠ, θα πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους, καθώς δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Υπολογίζεται ότι ακόμα 50 άτομα που εντάσσονται σε αυτά τα μέτρα βρίσκονται στα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου και σχεδιάζεται να μεταφερθούν στην ενδοχώρα το επόμενο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, στην Τζια παραμένουν 190 μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν στις 16/3, όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν με προορισμό την Ιταλία προσάραξε στο ελληνικό νησί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Καθώς έχουν πλέον περάσει οι 14 ημέρες καραντίνας που εφαρμόζονται λόγω κορωνοϊού σε όσους εισέρχονται στη χώρα, οι μετανάστες μπορούν πλέον να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, εφόσον εξεταστούν από τον ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα, προς το παρόν, λόγω της πανδημίας, έχουν «παγώσει» τα μέτρα που αφορούσαν την έξοδο από τις δομές και τα διαμερίσματα για όσους έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, τα επιτηρητικά φυλάκια (Καστανιές, Πύθιο, Πέταλο) και τα σύνορα στον Εβρο επισκέφθηκαν χθες οι υπουργοί Εθν. Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την κατάσταση και την τήρηση των αυξημένων μέτρων στην περιοχή. «Αυτό που οπωσδήποτε λέμε είναι ότι δεν λήγει ο συναγερμός. Οι Δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Εδώ κτυπά η καρδιά της αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Είναι ένα δείγμα αλληλεγγύης έπειτα από πολλά χρόνια, γι’ αυτό αξίζει να το επισημάνουμε. Θέλω να σας πω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με τη δημιουργία του φράκτη σε όσα σημεία είναι αναγκαίο προκειμένου τα σύνορά μας να καταστούν περαιτέρω απρόσβλητα», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή