Ενστάσεις για την κατάθεση στη Βουλή ν/σ για περιβάλλον

Ενστάσεις για την κατάθεση στη Βουλή ν/σ για περιβάλλον

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι οι σημερινές συνθήκες, κοινωνικές αλλά και κοινοβουλευτικές, κατάλληλες για να προωθηθεί νέα νομοθεσία που επηρεάζει κρίσιμα ζητήματα για το περιβάλλον; Το ερώτημα αυτό καταθέτουν 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, κινητοποιούμενες από την πληροφορία ότι το υπ. Περιβάλλοντος θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή το περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο. Παράλληλα, εκφράζουν την αγωνία τους για το περιεχόμενο του ν/σ, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και ελαστικοποίηση των όρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι οργανώσεις έστειλαν χθες επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπ. Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας να μην κατατεθεί το επίμαχο σχέδιο νόμου στη Βουλή. Οι ενστάσεις τους είναι δύο: ο χρόνος είναι πολύ μικρός για να προωθηθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο επηρεάζει τόσο βαθιά τη νομοθεσία.

Επιπλέον, η Βουλή αυτό το διάστημα λειτουργεί σε ειδικό καθεστώς, με περιορισμένες διαδικασίες. «Επί της ουσίας και στη βάση των σημαντικών σχολίων που κατατέθηκαν στη διαβούλευση από πολλούς φορείς και οργανώσεις, θεωρούμε επιτακτική τη ριζική αναθεώρηση του νομοσχεδίου, ώστε να προάγει ουσιαστικές βελτιώσεις στο κρίσιμης σημασίας κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, δεδομένου ότι η Βουλή λειτουργεί με περιορισμό στις ακροάσεις φορέων και με μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των επιτροπών, θεωρούμε απαράδεκτη την κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίων που αλλάζουν άρδην την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση. «Μια τέτοια περίοδο, που ολόκληρη η χώρα εστιάζει τις δυνάμεις της σε έναν συγκεκριμένο στόχο, δεν πρέπει να κατατίθενται άλλα σχέδια νόμου, ειδικά όταν έχουν τόση σημασία για το περιβάλλον», λέει στην «Κ» ο διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλας. «Επιπλέον, αν κρίνει κανείς από την πληθώρα των σχολίων που κατατέθηκαν, είναι σαφές ότι το σχέδιο νόμου θέλει ακόμη πολλή δουλειά. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί τόση βιασύνη, είναι ανεξήγητο. Πρέπει να ενισχύουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και τον διάλογο, όχι να εγκρίνουμε πολυνομοσχέδια με διαδικασίες εξπρές».

«Σε πρώτη φάση, πρέπει η κατάθεση του σχεδίου νόμου να μετατεθεί. Δεν είναι δυνατόν αυτή την εποχή, που όλη η κοινωνία δίνει μάχη για τον κορωνοϊό, να συζητηθεί σοβαρά στη Βουλή ένα περιβαλλοντικό νομοσχέδιο», εκτιμά ο διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Γιώργος Σγουρός. «Για την Ορνιθολογική, το σχέδιο νόμου έχει πολλά προβλήματα, ιδίως στο θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που υποβιβάζεται σε μια δευτερεύουσα, τυπική διαδικασία, αλλά και των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών: εκεί η πολιτεία ξεκινά από μια σωστή αφετηρία, αλλά καταλήγει σε ένα προβληματικό σχήμα, απόλυτα ελεγχόμενο. Πάνω από όλα, όμως, με προβληματίζει η σπουδή του υπουργείου να κλείσει το θέμα τη στιγμή που η προσοχή όλων είναι στραμμένη αλλού». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή