Οι δημοφιλείς εφαρμογές της καραντίνας

Οι δημοφιλείς εφαρμογές της καραντίνας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εφαρμογές (apps) κοινωνικής δικτύωσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας βρίσκουν καταφύγιο ολοένα και περισσότεροι Ελληνες κατά τη διάρκεια του κατ’ οίκον περιορισμού, σε μια προσπάθεια να ανοίξουν ένα «παράθυρο» στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Κ» από την αμερικανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων τεχνολογικών εφαρμογών Sensor Tower, η καραντίνα που ξεκίνησε σταδιακά από τις 10 Μαρτίου με το κλείσιμο των σχολείων, έχει αλλάξει τις συνήθειες και τις προτεραιότητες των Ελλήνων, όπως αυτές καθρεφτίζονται, σε μεγάλο βαθμό, στις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας.

Ποια είναι τα δέκα apps γενικού ενδιαφέροντος που επέλεξαν περισσότερο, βάσει του αριθμού των τηλεφορτώσεων (downloads) οι Ελληνες χρήστες κινητών iPhone και Android το διάστημα 10 έως 25 Μαρτίου, όπως προκύπτει από την ανάλυση της Sensor Tower;

Tην πρώτη θέση με 108.000 downloads καταλαμβάνει το Tik Tok, μια ιδιαίτερα δημοφιλής παγκοσμίως εφαρμογή δημιουργίας και κοινοποίησης βίντεο διάρκειας έως ενός λεπτού. Η συγκεκριμένη εφαρμογή παραμένει στην πρώτη θέση και το συγκρινόμενο διάστημα, από 10 έως 25 Φεβρουαρίου, αλλά με 90.000 τηλεφορτώσεις.

Οι δημοφιλείς εφαρμογές της καραντίνας-1

Το διάστημα 10 έως 25 Μαρτίου, την πεντάδα των κορυφαίων δέκα εφαρμογών στη χώρα μας συμπληρώνουν το Skype, το Zoom, που επιτρέπει κάθε είδους διαδικτυακή συνάντηση, από συσκέψεις μέχρι σεμινάρια, το Messenger και το Netflix με 58.000 downloads. Η μαζική στροφή στην τηλοψία, μέσω και του Netflix, γίνεται αντιληπτή από το γεγονός ότι το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου η εφαρμογή για το κινητό τηλέφωνο της αμερικανικής εταιρείας απουσίαζε από τη δεκάδα των δημοφιλέστερων apps στη χώρα μας, όπου την τελευταία θέση καταλάμβανε η εφαρμογή επικοινωνίας WhatsApp με 34.000 τηλεφορτώσεις. Την υπόλοιπη πεντάδα απαρτίζουν το Viber, το Microsoft Teams, που εξασφαλίζει την ομαδική συνεργασία στην πλατφόρμα Office 365, η εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Cisco Webex Meetings, ενώ δύο apps αναψυχής, το ελληνικό dod Games –περιλαμβάνει παιχνίδια από τάβλι έως πόκα– και το Sharpen Blade, καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις.

Στην κοινωνική δικτύωση, τα… νέα ήθη που έφερε ο εγκλεισμός στο σπίτι, προκύπτουν από την αύξηση, σε 42.000 από 35.000, των downloads του Facebook το διάστημα 10-25 Μαρτίου έναντι του αντίστοιχου τον Φεβρουάριο. Οπως και από την άνοδο των τηλεφορτώσεων των εφαρμογών επικοινωνίας Snapchat και My CU της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Vodafone, οι οποίες συγκεντρώνουν συνολικά 27.000 και 19.000 downloads, μεγέθη που αντιστοιχούν σε άνοδο 28,5% και 35,7%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Sensor Tower, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας, εξοβελίστηκαν από τη δεκάδα των δημοφιλέστερων apps κοινωνικής δικτύωσης το «Reports+ for Instagram» –επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει τον αριθμό των ακολούθων του– και το Pi Network. Το τελευταίο σχετίζεται με την εφαρμογή του κρυπτονομίσματος Pi, που έχουν δημιουργήσει τρεις απόφοιτοι και διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Stanford, μεταξύ των οποίων ο Ελληνας δρ Νικόλαος Κόκκαλης, συγκεντρώνοντας 19.000 τηλεφορτώσεις το διάστημα 10-25 Φεβρουαρίου. Δίχως αμφισβήτηση, για πολλές από τις εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, όπως και για ορισμένες ελληνικές, το «μένουμε σπίτι» έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή