«Το πιο ασφαλές για μένα είναι να τρέχω στις γραμμές του τραμ»

«Το πιο ασφαλές για μένα είναι να τρέχω στις γραμμές του τραμ»

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άθληση είναι τρόπος ζωής, από τις καλές συνήθειες που δεν κόβονται εύκολα. Και οι ερασιτέχνες αθλητές είναι πολύ επινοητικοί στους τρόπους που βρίσκουν, ώστε να μην τη στερηθούν. Είτε επιλέγοντας περίπλοκες διαδρομές όπου δεν κυκλοφορεί άνθρωπος, προκειμένου να τρέξουν ή να κολυμπήσουν, είτε κατασκευάζοντας γυμναστήρια στη βεράντα του σπιτιού τους.

Με την απαραίτητη άδεια και αστυνομική ταυτότητα ο Κ.Μ., συνταξιούχος εκπαιδευτικός, αθλείται αρκετές ώρες την ημέρα. «Χρησιμοποιώ λίγο το 2 (σούπερ μάρκετ) και πολύ το 6 (άθληση). Η απαγόρευση δεν έχει περιορίσει τον χρόνο που αφιερώνω σ’ αυτήν. Κάνω τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι στη θάλασσα. Ομως επιλέγω διαδρομές όπου δεν κυκλοφορεί άνθρωπος. Γνωρίζω ποιοι είναι οι πιο ήσυχοι δρόμοι, κι αν δω κάποιον από μακριά ενώ προχωρώ με το ποδήλατο, παρεκκλίνω. Δεν έρχομαι με πεζούς ή ποδηλάτες σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων. Ενώ στην παραλία όπου συνηθίζω να κολυμπώ, είμαι μόνος, εγώ και τα βότσαλα, ώστε να μην παρανομήσω, να μην εκτεθώ και να μην εκθέσω κάποιον άλλο σε κίνδυνο. Οι καλές συνήθειες, όπως και οι κακές, δεν κόβονται εύκολα. Είναι τρόπος ζωής».

Για κολύμπι πηγαίνει κάθε πρωί με το ποδήλατο από τη Νέα Σμύρνη, όπου μένει, στη Γλυφάδα. «Μπαίνω στη θάλασσα τουλάχιστον 2-3 φορές, μένοντας μέσα κάθε φορά για ένα μισάωρο περίπου. Μετά επιστρέφω σπίτι, τρώω, ξεκουράζομαι και το βράδυ φοράω τα αθλητικά μου, το κίτρινο μπουφάν με τα ανακλαστικά, και πηγαίνω για τρέξιμο. Το πιο ασφαλές για μένα είναι να τρέχω μέσα στις γραμμές του τραμ, αλλά στο αντίθετο ρεύμα».

Δεν τον πειράζει που δεν κάνει πράγματα που αγαπά. Οπως οι εκδρομές για σκι ή ορειβασία ή πεζοπορία τα Σαββατοκύριακα. Δεν τον ενοχλεί που δεν μπορεί να πάει στο θέατρο, το οποίο αποτελούσε από τις βασικές εξόδους του. «Η τελευταία παράσταση που είδα μετά φόβου Θεού ήταν το “Moby Dick”, το μιούζικαλ από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Θέατρο Παλλάς. Περίμενα να μπει όλος ο κόσμος, να κλείσουν τα φώτα, δεν κάθισα στη σειρά της θέσης μου, αλλά σε ένα άλλο σημείο όπου ο κοντινότερος βρισκόταν σε απόσταση 6-7 καθισμάτων». Του αρκεί που μπορεί και αθλείται καθημερινά. «Μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικό στη ζωή μου αυτή η συμφορά, όμως με επηρεάζει η συμφορά των άλλων, των ανθρώπων που χάνονται, στενοχωριέμαι πολύ με τα θύματα του ιού, κυρίως τους νέους, μου έρχονται δάκρυα στα μάτια, όπως με την περίπτωση του 16χρονου κοριτσιού στη Γαλλία, το οποίο έκανε τρία τεστ για κορωνοϊό, τα οποία βγήκαν αρνητικά, και τελικά πέθανε από κορωνοϊό».

«Μου λείπει η θάλασσα»

Στη Λιβαδειά, όπου όλα είναι ήσυχα, τα μαγαζιά κλειστά, ελάχιστος κόσμος και αυτοκίνητα κυκλοφορούν, ο Ιω. Κ., ιδιωτικός υπάλληλος σε άδεια ειδικού σκοπού, λάτρης επίσης της άθλησης και χειμερινός κολυμβητής, δεν είναι τόσο τολμηρός. «Κολυμπούσα όλον τον χειμώνα, μετά τις συστάσεις για περιορισμό εξόδων και την απαγόρευση κυκλοφορίας, πλέον δεν το κάνω κι αυτό με ενοχλεί. Σήμερα (χθες) η μέρα είναι υπέροχη, θα μπορούσα να πάρω το αυτοκίνητο, να διανύσω τα 34 χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από τη θάλασσα, να φτάσω στην Αντίκυρα, όπου συνηθίζω να κολυμπώ σε μια ωραία παραλία και αφού πιω το καφεδάκι μου, να επιστρέψω.

Μ’ αρέσει άλλωστε πολύ να οδηγώ, χαίρομαι πάντα τη διαδρομή, την έξοδο στην ύπαιθρο και τη θάλασσα, την ώρα δίπλα στο κύμα, είναι μια φοβερή διαφυγή, που νιώθω να τη στερούμαι πολύ. Στις 20 Μαρτίου έκανα το τελευταίο μπάνιο».

Ετσι περιορίζεται στη γυμναστική στο σπίτι και στις βόλτες με τον σκύλο. «Εχω μεγάλες βεράντες, άπλετο χώρο, και έχω μετατρέψει μια γωνιά σε ένα υπαίθριο γυμναστήριο, το οποίο όταν χρειάζεται το κλείνω με πλαστικές διαφανείς τέντες για να προστατεύομαι από τον αέρα και τη βροχή. Εκεί έχω μεταφέρει όλα τα όργανα γυμναστικής –πάγκους, βάρη, μονόζυγο κ.ά.– τα οποία δεν επηρεάζονται από την υγρασία, και αθλούμαι. Μέσα στο σπίτι έχω κρατήσει τον διάδρομο, το στατικό ποδήλατο, τα στεπ».

Επίσης βγαίνει για περπάτημα κάθε μέρα, για μία ώρα περίπου. «Το σπίτι μου είναι στο κέντρο, διασχίζω την πόλη, φθάνω στο ποτάμι και διατρέχω όλη τη διαδρομή μέχρι τις πηγές του, στην Κρύα, το πιο ωραίο μέρος στη Λιβαδειά. Μεγάλη απόλαυση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή