Κορωνοϊός: Νέα, αυστηρότερη εγκύκλιος Αρείου Πάγου

Κορωνοϊός: Νέα, αυστηρότερη εγκύκλιος Αρείου Πάγου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παραβάσεις σε όλη την επικράτεια των μέτρων που έχει αποφασίσει η πολιτεία για την προστασία των πολιτών και τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας οδήγησαν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε μια αυστηρή εγκύκλιο για την άμεση τήρηση των μέτρων.

Ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας, ο οποίος είχε εκδώσει ήδη εγκύκλιο, προσδιορίζοντας εγκαίρως τις ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες των μέτρων, χθες επανήλθε με αυστηρότερη, την οποία απηύθυνε σε όλους τους εισαγγελείς της χώρας. Ζητάει την άμεση και καθολική εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, επαναλαμβάνοντας, πως η νομοθεσία μας προβλέπει ποινές που φθάνουν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις θανατηφόρου μετάδοσης της νόσου, και στα ισόβια (άρθρο 285 του ποινικού μας κώδικα), ενώ αυτή τη φορά πρόσθεσε και νέα αδικήματα, όπως αυτό της τοκογλυφίας, που αφορούν περιπτώσεις αισχροκέρδειας, μια και το αδίκημα της αισχροκέρδειας καταργήθηκε με την πρόσφατη, το περασμένο καλοκαίρι, τροποποίηση του ποινικού μας κώδικα.

Ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου επισημαίνει πως η τήρηση των μέτρων οφείλει να γίνεται προς κάθε κατεύθυνση «αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου», σηματοδοτώντας ότι παραβάσεις μπορεί να εντοπίζονται και από κρατικούς λειτουργούς, για παράδειγμα αστυνομικά όργανα ή άλλους.

Πάντως, από την έναρξη ισχύος των μέτρων για τον κορωνοϊό, στα αυτόφωρα δικαστήρια, από τα λίγα που λειτουργούν, οι μόνες δίκες που γίνονται σε καθημερινή βάση αφορούν παραβάτες των περιοριστικών μέτρων, είτε πρόκειται για πολίτες είτε για καταστηματάρχες που δεν πειθαρχούν και βρίσκουν τρόπους να λειτουργούν παρά τις απαγορεύσεις.

Οι περιπτώσεις επιβολής ποινών άλλωστε δεν είναι λίγες και αυτές, τις περισσότερες φορές, κυμαίνονται από μερικούς μήνες έως και δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή