Το plexiglass στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Το plexiglass στη μάχη κατά του κορωνοϊού

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν τα προστατευτικά δια-χωριστικά σε πάγκους εξυπηρέτησης και ταμεία καταστημάτων, καθώς όλο και περισσότερες από τις εν λειτουργία επιχειρήσεις της χώρας ενισχύουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για διαχωριστικά έχει αυξηθεί κατακόρυφα και πολλές εταιρείες που μέχρι τώρα δεν τα κατασκεύαζαν ή δεν τα εμπορεύονταν, τα έχουν προσθέσει πλέον στους καταλόγους τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία «Χαρίτος» στη Ρόδο που μέχρι τώρα ασχολούνταν αποκλειστικά με ορθοπεδικά και ιατρικά είδη. «Ανταποκρινόμενοι στη ζήτηση, κυρίως από φαρμακεία, αλλά όχι μόνο, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μία νέα κατηγορία στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα με προϊόντα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά, στολές (που τις περιμένουμε από την Κίνα), αλλά και προστατευτικά plexiglass πάγκου για ταμεία», μας εξηγεί ο Σταμάτης Χαρίτος, ιδιοκτήτης της εταιρείας, που πρόσφατα τοποθέτησε και ο ίδιος διαχωριστικό στο μαγαζί του. Το κατασκεύασε η ροδίτικη επιχείρηση Hedera που δραστηριοποιείται στον χώρο της κατασκευής επιγραφών, αλλά ούτε και αυτή είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο προϊόν στο παρελθόν. Πλέον, λόγω ζήτησης, αναλαμβάνει custom made διαχωριστικά για, μεταξύ άλλων, φαρμακεία, ιδιωτικά ιατρεία και εμπορικά καταστήματα.

Το ίδιο και η εταιρεία «Αρχέτυπο» στον Πειραιά που επίσης κατασκευάζει επιγραφές για καταστήματα. «Οι υπόλοιπες εργασίες μας έχουν μειωθεί και ασχολούμαστε κυρίως με την κατασκευή και τοποθέτηση προστατευτικών από plexiglass σε φούρνους, ζαχαροπλαστεία, φαρμακεία, καφέ, καθώς και σε καταστήματα της DHL σε όλη την Ελλάδα», μας εξηγεί η ιδιοκτήτρια Αικατερίνη Καρπουίκου που διαφημίζει το νέο της προϊόν τόσο με καταχώριση στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google όσο και με pop up παράθυρο που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της επιχείρησής της.

Διαχωριστικά κλήθηκε να δημιουργήσει για αρκετούς πελάτες του και ο Βαγγέλης Μάντζιος που σχεδιάζει και κατασκευάζει εξοπλισμό για φαρμακεία, αλλά ποτέ δεν του είχε ζητηθεί διαχωριστικό στο παρελθόν. «Μετά τη σύσταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τους φαρμακοποιούς για τοποθέτηση plexiglass στον χώρο του πάγκου του φαρμακείου, κάποιοι πελάτες μου το ζήτησαν και το έκανα. Η δουλειά μου άρεσε και μου το ζήτησαν και άλλοι».

Κοινός παρονομαστής

Και ενώ τα διαχωριστικά που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή για τις ανάγκες προστασίας κατά του COVID-19 ποικίλλουν τόσο σε μεγέθη και τιμές όσο και στον τρόπο κατασκευής (κάποια, όπως του κ. Μάντζιου, έχουν και σκελετό από αλουμίνιο ή ξύλο για καλύτερη στήριξη) όλα τους έχουν ως κοινό παρονομαστή το plexiglass. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό πλαστικό υλικό που σε αντίθεση με το γυαλί (που επίσης χρησιμοποιείται ως υλικό για διαχωριστικά) δεν απαιτεί ιδιαίτερη επεξεργασία (το γυαλί για να γίνει ασφαλείας χρειάζεται μεταξύ άλλων και ψήσιμο, πράγμα που ανεβάζει το κόστος) και άρα έχει γίνει ανάρπαστο.

«Η ζήτηση για το υλικό έχει αυξηθεί κατακόρυφα», μας λέει ο Δημήτρης Σπακουρής που εμπορεύεται μεταξύ άλλων φύλλα plexiglass. «Δυστυχώς όμως δεν προλαβαίνουμε τις παραδόσεις τόσο λόγω όγκου παραγγελιών όσο και λόγω έλλειψης του υλικού. Οι Ισπανοί προμηθευτές μας δυσκολεύονται να μας εξυπηρετήσουν, γιατί όλη η Ευρώπη θέλει πλέον plexiglass».

Αγώνας από τους τεχνίτες

Γιατί όμως το συγκεκριμένο υλικό; «Το plexiglass είναι ένα καθαρό υλικό, παράγωγο του πετρελαίου και σε αντίθεση με άλλα πλαστικά είναι κατ’ αρχάς πιο υγιεινό», μας εξηγεί ο κ. Σπακουρής. «Επιπλέον, είναι ασφαλές και άρα το πλέον κατάλληλο για τη δημιουργία διαχωριστικών. Ακόμα και αν ραγίσει δεν θα σπάσει και άρα δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή πελατών ή υπαλλήλων». Στην ερώτησή μας, τέλος, για το είδος των επιχειρήσεων που παραγγέλνουν φύλλα plexiglass για κατασκευές διαχωριστικών μάς απάντησε: «Οπως και πριν από τον κορωνοϊό, οι περισσότεροι από τους πελάτες μας που κατασκευάζουν διαχωριστικά από plexiglass είναι οι κατασκευαστές επιγραφών επειδή αυτοί γνωρίζουν καλά το υλικό. Εχουμε όμως και εξαιρέσεις. Τις προάλλες, για παράδειγμα, παρήγγειλε φύλλα ένας ξυλουργός. Οπως και πολλοί άλλοι τεχνίτες, έχει και αυτός ριχτεί πλέον στη μάχη κατά του κορωνοϊού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή