Αναζητούνται λύσεις για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι

Αναζητούνται λύσεις για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο εικοσιτετράωρό τους σε καραντίνα ζουν οι κάτοικοι της δημοτικής κοινότητας Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς. Περίπου 4.000 άνθρωποι θα παραμείνουν εντός των σπιτιών τους για 14 ημέρες με τις ανάγκες τους για σίτιση και φάρμακα να εξυπηρετούνται από τον δήμο. Παράλληλα, από το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, αυξημένα περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ σε πέντε δήμους: Στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, οι Δήμοι Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου και στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, οι Δήμοι Ξάνθης και Μύκης. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζουν ότι είναι αναγκαία η λήψη μέτρων λόγω των αυξημένων περιστατικών, ωστόσο, αναζητούν λύσεις για τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι και χρειάζονται βοήθεια.

Οι εκδοχές για την αυξημένη μετάδοση του ιού στις συγκεκριμένες περιοχές της Ξάνθης πολλές: Το καρναβάλι της Ξάνθης παρά την απαγόρευση πραγματοποιήθηκε. Στο μεταξύ 200-300 άτομα από την περιοχή που έχουν μεταναστεύσει για δουλειά σε άλλες χώρες επέστρεψαν τις τελευταίες ημέρες. Πάντως, χθες ένα άτομο επέστρεψε στον Εχίνο έχοντας θεραπευτεί από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, το διάστημα από 27-29 Μαρτίου επέστρεψαν 177 πολίτες από την Τουρκία στην Ξάνθη, κατά βάση φοιτητές που φοιτούν στο πανεπιστήμιο. Την Κυριακή 29 Μαρτίου, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα από τους πολίτες οι οποίοι παρέμεναν απομονωμένοι σε ξενοδοχεία και προς το παρόν έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα. Ηδη, χθες, οι 150 επέστρεψαν στα σπίτια τους, όπου θα παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την ίδια στιγμή, στο κλειστό γήπεδο «Φίλιππος Αμοιρίδης» έχουν μεταφερθεί 100 κρεββάτια προκειμένου να προετοιμαστεί υγειονομική μονάδα σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν.

Οσον αφορά την Καστοριά εκτιμάται ότι πιθανότατα ο ιός ήρθε απευθείας από το Μιλάνο, όπου περίπου 300 άτομα γουναράδες της περιοχής και οι συνεργάτες τους είχαν μεταβεί για την Εβδομάδα Μόδας, όταν δηλαδή εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία. Επίσης 22 άτομα από την περιοχή είχαν μεταβεί στους Αγίους Τόπους, ενώ τις Απόκριες είχαν απαγορευθεί τα καρναβάλια όχι όμως και οι μετακινήσεις. «Τις Απόκριες τα ξενοδοχεία της Καστοριάς ήτα γεμάτα, ήρθαν πάνω από 6.000 άτομα» τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος. Πάντως, επίσημα δεν έχει ιχνηλατηθεί η πηγή των περιστατικών στους πέντε δήμους όπου επιβλήθηκαν έκτακτα μέτρα.

Σύμφωνα με τα μέτρα, στους συγκεκριμένους δήμους απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των πολιτών από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το επόμενο πρωί. Επίσης, αναστέλλονται η δυνατότητα μετακίνησης για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη (Β4), η μετάβαση σε τελετή (Β5), η σύντομη μετακίνηση για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου (Β6) για 14 ημέρες.

Αν και σύμφωνα με την απόφαση η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη γίνεται αποκλειστικά από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο κ. Γκοσλιόπουλος εξηγεί πως ο Δήμος Νεστορίου έχει 4 άτομα προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί. «Σε 15-20 χωριά κατοικούν πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι που εξυπηρετούνταν από γείτονες οι οποίοι τώρα απαγορεύεται να μετακινηθούν». Οπως επισημαίνει, η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία για την επίλυση του θέματος.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή