Ερωτήματα για το κρούσμα στη Ριτσώνα

Ερωτήματα για το κρούσμα στη Ριτσώνα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αστυνομικό σίριαλ εξελίσσεται η ιχνηλάτηση του περιστατικού της γυναίκας από το Καμερούν η οποία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό προχθές, έπειτα από εξέταση στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε γεννήσει και το νεογέννητο είναι αρνητικό στον ιό. Αυστηρά μέτρα έχουν ληφθεί στο κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα όπου διέμενε, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι δεν είχε μείνει στον συγκεκριμένο καταυλισμό πολλές ημέρες. Φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φιλοξενούνταν σε σπίτι οικογένειας άλλων αιτούντων άσυλο στην Αθήνα, η ταυτότητα των οποίων όμως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Η γυναίκα γέννησε τη νύχτα της 27ης προς την 28η Μαρτίου στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Δύο ημέρες αργότερα εμφάνισε πυρετό και ύστερα από εξέταση βρέθηκε θετική στον ιό COVID-1. Ομως στην προσπάθεια ιχνηλάτησης των ατόμων που ήρθαν σε επικοινωνία μαζί της τις τελευταίες ημέρες, προέκυψε πως η γυναίκα είχε μετακινηθεί στη δομή της Ριτσώνας στα μέσα

Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα βρισκόταν στη Βέροια, όπου διέμενε με τον άντρα της, ωστόσο, σε συμπλοκή με ομάδα Ιρακινών φέρεται να χτυπήθηκε άσχημα ενώ ήταν έγκυος. Μετά το περιστατικό υπέβαλε αίτημα να μετακινηθεί σε φιλική της οικογένεια στην Αθήνα, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό. Στη συνέχεια, η ίδια ζήτησε τη μεταφορά της στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα, όπου και τελικά μεταφέρθηκε. Ο σύζυγός της παρέμεινε στη δομή της Βέροιας, αλλά από τις 3-8 Μαρτίου έλαβε άδεια (πενθήμερη άδεια απουσίας από τη δομή φιλοξενίας ορίζει η νομοθεσία) και εμφανίστηκε στη Ριτσώνα για να επισκεφθεί τη γυναίκα του. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Βέροια, όπου παραμένει έως και σήμερα.

Στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η γυναίκα αισθάνθηκε πόνους και επειδή βρισκόταν στις μέρες της μετέβη στο νοσοκομείο Χαλκίδας συνοδεία ενός άντρα αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Η γυναίκα επέστρεψε στη Ριτσώνα, από όπου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Λίγες ώρες αργότερα γέννησε με καισαρική, ενώ ο άντρας που τη συνόδευε εξαφανίστηκε χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο.  

Ωστόσο, όταν οι υπάλληλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και οι υπάλληλοι του ΕΟΔΥ μετέβησαν στη Ριτσώνα προκειμένου να εντοπίσουν όσους είχαν έρθει σε επαφή μαζί της διαπίστωσαν ότι φερόταν να διαμένει σε κοντέινερ όπου διέμεναν 6 άντρες αφρικανικής υπηκοότητας, ενώ δεν υπήρχαν τα προσωπικά της αντικείμενα.

Εικάζεται ότι τελικά έμενε εκτός καταυλισμού τουλάχιστον μετά τις 8 Μαρτίου, γεγονός που βέβαια πρέπει να αποδειχθεί. Πάντως, εφόσον κάτι τέτοιο ευσταθεί, οι πιθανότητες διασποράς του ιού μέσα στον καταυλισμό μειώνονται αισθητά.

Στη Ριτσώνα τώρα, περίπου 60 άτομα έχουν τεθεί υπό περιορισμό στα κοντέινερ όπου διαμένουν, με τον χώρο να έχει επισημανθεί περιμετρικά με το πορτοκαλί νάιλον που χρησιμοποιείται για τα έργα. Οι οδηγίες προς τους διαμένοντες είναι αντίστοιχες με αυτές που δίδονται και στους Ελληνες πολίτες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή