«Εκρηξη» κοινωνικών δράσεων από δήμους

«Εκρηξη» κοινωνικών δράσεων από δήμους

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη μία πλευρά, μειωμένη ρευστότητα, κυρίως από τη μη είσπραξη των ανταποδοτικών τελών, και σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό λόγω ευρείας χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού. Από την άλλη, «έκρηξη» κοινωνικών δράσεων, δημιουργία δομών με στόχο τη συνδρομή εκείνων που έχουν ανάγκη και παράλληλη εξέλιξη των ψηφιακών συστημάτων, ώστε να είναι δυνατή η τηλεξυπηρέτηση των πολιτών. Είναι τα δύο πρόσωπα της κρίσης που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Η μία όψη είναι η «γκρίζα», αυτή που προκύπτει από την έλλειψη πόρων και τις τεχνικές δυσκολίες. Η άλλη όψη, η «φωτεινή», αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό ως ευκαιρία να γίνουν ταχύτερα δράσεις που εκκρεμούν επί σειράν ετών.

Ο Δήμος Αθηναίων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δεύτερης όψης. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με το 65% του δυναμικού του λόγω αδειών, ειδικού σκοπού και μη, ενώ ένα ποσοστό των απόντων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και όμως, μέσα σε αυτές τις τρεις εβδομάδες έχουν γίνει πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσαν μήνες. Η «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει αναβαθμιστεί, καθώς περιλαμβάνει υπηρεσία κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων και φαρμάκων. Προσεχώς στην Αθήνα θα είναι έτοιμη μια πολυδύναμη δομή για αστέγους, η οποία, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, «θα μείνει στην πόλη ως “προίκα” και στην εποχή μετά τον κορωνοϊό». Το ίδιο ισχύει και για τον νέο ξενώνα που θα λειτουργήσει για τους τοξικομανείς με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ. Παράλληλα, στο πλευρό του Δήμου Αθηναίων είναι και η οργάνωση «Αποστολή», ενώ σχετική συνάντηση είχε χθες ο κ. Μπακογιάννης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

Ενώ η πρωτεύουσα βρίσκεται σε καραντίνα, στους δρόμους της πόλης γίνονται ασφαλτοστρώσεις και πάσης φύσεως επιδιορθώσεις. «Τιτάνιο» είναι και το έργο των απολυμάνσεων, ενώ έχουν αναβαθμιστεί τα ψηφιακά μέσα του δήμου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες από το σπίτι. «Δεν με ανησυχεί η έλλειψη ρευστότητας. Το έχουμε ξανακάνει το 2015. Αυτό που με ανησυχεί είναι η συμπεριφορά του κόσμου αν χρειαστεί να μείνουμε για καιρό ακόμα στο σπίτι μας», καταλήγει ο κ. Μπακογιάννης.

Στον Πειραιά, τα προβλήματα ρευστότητας και προσωπικού είναι υπαρκτά παρότι, από τους 1.350 εργαζομένους στον δήμο, εκτός υπηρεσίας βρίσκονται μόλις 163. «Οι βάρδιες βγαίνουν δύσκολα και η μη είσπραξη των ανταποδοτικών τελών εντείνει το οικονομικό πρόβλημα. Με τη δυνατότητα λήψης προκαταβολής από τις ΚΑΠ απλώς κερδίζουμε χρόνο. Για να λυθεί το θέμα χρειάζεται οικονομική στήριξη», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Ενα επιπλέον ζήτημα είναι οι περίπου 100 άστεγοι που βρίσκονται στο λιμάνι. Από τον δήμο επιχειρείται να δρομολογηθεί η στέγασή τους, ενώ έχουν ήδη διανεμηθεί αντισηπτικά και μάσκες. Μάλιστα ο Δήμος Πειραιά παράγει πλέον στο δημοτικό κέντρο καινοτομίας Blue Lab, σε 3D printer, 40 μάσκες την ημέρα για να ενισχύσει τα νοσοκομεία Τζάνειο και Μεταξά. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κοινωνικές δράσεις και σημαντική είναι η συμμετοχή των εθελοντών. Ταυτόχρονα έχουν αναβαθμιστεί τα ψηφιακά μέσα, ενώ υπάρχει και site (covid19.cityofpiraeus.org/Piraeus) για ενημέρωση αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, το Περιστέρι, οι άδειες ειδικού σκοπού χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή από το 50% των εργαζομένων, ενώ παρατηρείται και μείωση κατά 45% στα έσοδα. «Θα πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα, γιατί οι δήμοι είναι στη δεύτερη γραμμή μάχης – μετά τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό», σημειώνει ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης. Και εδώ οι κοινωνικές δράσεις δίνουν το «παρών».

«Τρώμε από τα έτοιμα»

Στη συμπρωτεύουσα, πέρα από τα προγράμματα σίτισης και τη «Βοήθεια στο Σπίτι», λειτουργεί και συνεχής γραμμή υποστήριξης, ενώ από το TV100 γίνονται φροντιστηριακά μαθήματα για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Οι απολυμάνσεις είναι καθημερινές, ενώ παρατηρείται μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό –περίπου το 50% κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού–, το οποίο καλύπτεται με μετακινήσεις από δομές που έχουν κλείσει. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, καθώς υφίσταται απόθεμα από τα ανταποδοτικά τέλη. «Εμείς ζητούμε να μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για πράγματα για τα οποία υπάρχει ανάγκη», σημειώνει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας πάντως ότι τα έσοδα έχουν μειωθεί και «τρώμε από τα έτοιμα».

Την έλλειψη ρευστότητας καταγράφει ως μείζον ζήτημα των δήμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου. «Η λύση των ΚΑΠ απλώς καθυστερεί το πρόβλημα, το οποίο θα αντιμετωπιστεί εάν δοθεί μιάμιση δόση παραπάνω», σημειώνει και προσθέτει ότι «αν υπάρξει οικονομική τόνωση, οι δήμοι θα προσφέρουν το έργο που χρειάζεται». Οσο για την πόλη του, τα Τρίκαλα, οι κοινωνικές δομές ήταν ούτως ή άλλως ενεργοποιημένες, ενώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών έχουν γίνει κάποιες προσλήψεις στους τομείς καθαριότητας και πρασίνου.

12 εκατ. ευρώ για σίτιση

Την παροχή 12 εκατ. ευρώ σε δήμους όλης της Ελλάδας, για τη σίτιση ατόμων που βρίσκονται σε ανάγκη, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Τ.Θεοδωρικάκο και τους προέδρους της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, Απ. Τζιτζικώστα και Δημ. Παπαστεργίου. Ο πρωθυπουργός εξήρε τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τόνισε τη σημασία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο χαρακτήρισε «κρίσιμο» για τη στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα υπάρξει ροή προστατευτικών μέσων σε όσους εργάζονται στο «Βοήθεια στο σπίτι», ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή μεγάλων εταιρειών catering για την παρασκευή των συσσιτίων. Ως προς τη διανομή τους, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι όπου δεν επαρκούν τα δημοτικά οχήματα ή πρόκειται για απομακρυσμένα μέρη, τότε θα ζητηθεί η δωρεάν συνδρομή εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων. Tο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» εξυπηρετεί 75.000 πολίτες καθημερινά, ενώ 210.000 οικογένειες λαμβάνουν τρόφιμα κάθε ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή