Οι ξεναγοί ζητούν ενίσχυση από την κυβέρνηση

Οι ξεναγοί ζητούν ενίσχυση από την κυβέρνηση

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 2.300 ξεναγοί που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του υπουργείου Τουρισμού, ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού να ενταχθούν στην έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη παρόλο που η εργασία τους έχει πληγεί σφόδρα από την επιδημία του κορωνοϊού. Το υπουργείο Τουρισμού έχει προωθήσει το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών και αναζητείται λύση.

Οι ξεναγοί βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι μισθωτοί με πολλούς εργοδότες. Δεν έχουν ΚΑΔ, γιατί δεν έχουν επιχείρηση και δεν είναι υπάλληλοι ενός μόνο τουριστικού πρακτορείου για να δηλωθούν από αυτό. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί.

Εξαιτίας μάλιστα των παραλείψεων του ελληνικού κράτους διαχρονικά, τα ένσημά τους δεν έχουν ακόμα μηχανογραφηθεί. Καταμετρούνται μόνο από ένα γραφείο του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, ενώ οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την καταμέτρηση είναι ελάχιστοι. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν καταχωρισθεί ακόμη τα ένσημα του 2018 και 2019.

Στο πλάι των ξεναγών πάντως στέκεται και η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού που σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Πρόκειται για αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής αλυσίδας, αποτελούν τους στενότερους συνεργάτες των τουριστικών μας γραφείων και προφανώς έχουν πληγεί και αυτοί ανεπανόρθωτα από τον κορωνοϊό, αφού μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστά με κρατική εντολή και εκδρομές δεν πραγματοποιούνται. Ζητούμε την άμεση ένταξή τους στο επίδομα των 800 ευρώ και στα λοιπά μέτρα οικονομικής στήριξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή