ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα μικρά νησιά ζητούν αυστηρότερα μέτρα μετακινήσεων

Τα μικρά νησιά ζητούν αυστηρότερα μέτρα μετακινήσεων

Την απαγόρευση όλων των αφίξεων, ακόμη και των πολιτών που έχουν στην κατοχή τους έγγραφο της εφορίας, ζητούν με αποφάσεις τους οι δήμαρχοι μικρών νησιών της Ελλάδας, ιδιαίτερα ενόψει Πάσχα, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού σε μέρη που δεν έχουν τις υποδομές για να την αντιμετωπίσουν.

Ηδη νησιά όπως η Πάτμος, η Μήλος, η Τήλος, η Ιθάκη, η Κάσος, η Αλόννησος, οι Λειψοί, οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι, τα Ψαρά, οι Παξοί, η Ρόδος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπέμπουν SOS ζητώντας αυστηροποίηση των μέτρων και έλεγχο στις αφίξεις, αλλά και στις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων τους, καθώς ο κίνδυνος διασποράς του COVID-19 στις τοπικές κοινωνίες από ταξιδιώτες του εξωτερικού, εργολάβους, συνεργεία αλλά και πολίτες που διαθέτουν το Ε1 λόγω κάποιας προϋπάρχουσας εποχικής απασχόλησης είναι, όπως επισημαίνουν, ορατός.

Διαβάστε σχετικά: Την απαγόρευση ακτοπλοϊκών μετακινήσεων ενόψει Πάσχα ζητούν Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόνησσος

Ηδη τα μισά από τα νησιά-μέλη του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών έχουν λάβει σχετική απόφαση και προσεχώς αναμένεται να αποστείλουν και γραπτό αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο υπουργείο Εσωτερικών, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο γραφείο του κ. Πρωθυπουργού, «ώστε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες στο πιο ευάλωτο, αλλά και πιο πολύτιμο κομμάτι του γεωφυσικού και κοινωνικού ιστού της Ελλάδας, τα Μικρά Νησιά της».

«Από χθες έχουν ξεκινήσει καταγγελίες ότι ανοίγουν σπίτια που ανήκουν σε αλλοδαπούς, κατοίκους εξωτερικού. Φοβόμαστε ιδιαίτερα ενόψει Πάσχα.

Από την άλλη παρατηρείται και ένα άλλο φαινόμενο, ότι αλλοδαποί που βρίσκονταν στα σπίτια που διατηρούν στα νησιά εγκλωβίστηκαν λόγω των μέτρων και κάποιοι από αυτούς φιλοξενούν άτομα χωρίς χαρτιά», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Δικτύου, Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, και ξεκαθαρίζει ότι «δεν αμφισβητούμε τα μέτρα της πολιτείας, απλά επισημαίνουμε το εύθραυστο της κατάστασης στα νησιά, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό». «Εγώ μένω στην Υδρα. Υπάρχει άνθρωπος ηλικιωμένος που μένει μόνος του πέντε χιλιόμετρα από τη χώρα… Αυτόν ποιος θα τον προστατέψει και πώς;».

Το Δίκτυο ζητεί να απαγορευθούν όλες οι αφίξεις, ακόμη και αυτών που έχουν έγγραφο εφορίας. Επιπλέον, ζητούν να απαγορευθούν όλες οι πτήσεις προς τα νησιά την περίοδο του Πάσχα και για όσο κρατήσουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς και αυστηροποίηση του μέτρου της υποχρεωτικής απομόνωσης των 14 ημερών, με αστυνόμευση, για όσο θα υπάρχει η δυνατότητα νέων αφίξεων, αλλά και για κάθε κάτοικο νησιού που μετακινήθηκε για σοβαρό λόγο και επιστρέφει.